Gebak Zoet

Weesper­mop­pen met kar­de­mom

Op mijn iPad ontdekte ik onlangs de nieuwe Allerhande app. Echt een hele mooie app, met filmpjes en foto’s stap voor stap bij de recepten. Zo mooi, en helaas voor mij voorlopig onhaalbaar om dit te evenaren. Dit recept van Weespermoppen kwam langs, en omdat ik zo weinig bak, heb ik deze nu maar eens gemaakt. Ik heb 4 soorten gemaakt, zelfgemaakt deeg met kristalsuiker en met rietsuiker en deeg op basis van kant-en-klaar amandalspijs, ook met kristalsuiker en rietsuiker. Verder heb ik niet de hele rol door de suiker gehaald, maar de koekjes afzonderlijk, hiervoor heb je minder suiker nodig en een minder groot bord. Het zelfgemaakte deeg was wel lastiger te verwerken, het was nogal plakkerig. Een volgende keer haal ik het later uit de koelkast, wellicht gaat het dan beter. Op de foto staan alle varianten.

Aantal personen

16 stuks

Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 150 gram garneeramandelen
  • 220 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ tl kardemom
Keukenmateriaal
  • rasp
  • keukenmachine
  • vershoudfolie
  • oven
  • bakplaat
  • bord
  • bakpapier
  • rooster
Bereidingstijd

25 minuten bereiden + 8 uur wachten + 10 minuten oventijd

Bereiden

Boen de citroen goed schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg 1 eetlepel rasp, 60 g suiker, het ei en de kardemom toe en meng tot een egaal deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 8 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en vorm van elke portie een dikke rol. Snijd de rollen in plakjes van 1½ centimeter.
Strooi de rest van de suiker op een bord en rol de koekjes door de suiker, totdat ze aan alle kanten met suiker bedekt zijn.  Leg de koekjes met 2 centimeter tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de weespermoppen in de oven in 6-8 min. tot de randjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip:

Je kunt ook 300 g kant-en-klaar amandelspijs gebruiken. Verkruimel het in een kom, voeg 1 eidooier en de kardemom toe en kneed tot een glad deeg zonder klontjes amandelspijs. Het hoeft niet te rusten. Rol het deeg uit en ga verder met het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.