Zoet

Slagroomtruffels

Lang geleden heb ik met het hockeyteam van mijn dochter een bonbon-workshop gedaan. Vooral de slagroomtruffels waren een groot succes, we hebben die nog vaker gemaakt. Het is echt belangrijk om niet teveel truffels tegelijkertijd uit de vriezer te halen, het werkt het beste als de vulling stijf bevroren is.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 200 gram kristalsuiker
  • ½ liter slagroom
  • een snufje zout
  • 1 vanillestokje
  • 180 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 500 gram pure chocolade
  • cacaopoeder (je hebt echt een heel pak nodig, waar uiteindelijk maar heel weinig van wordt gebruikt)

Keukenmateriaal

  • spuitzak met gladde spuitmond
  • bakpapier

Bereidingstijd

Bereiden ± 120 minuten (inclusief wachten)

Bereiden

Breng de slagroom met het snufje zout en het (in de lengte) opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het op een laag pitje of op een kookplaatje 20 minuten broeien (dus niet koken!), zodat de vanille in de slag room trekt. Roeren hoeft niet. Haal nu de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer net zo lang tot de suiker volledig is gesmolten. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur (voor de vulling van de truffels is het erg belangrijk dat de boter en de slagroom/suikerstroop op kamertemperatuur zijn, anders kan het mengsel gaan schiften).

Doe nu de boter in een kom en mix net zo lang tot de boter licht van kleur is. Voeg nu beetje bij beetje de slagroom/suikerstroop toe en blijf nog even mixen. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit op bakpapier kleine, ronde of rechte vormpjes en vries ze in. Na drie kwartier zijn ze bevroren. Smelt ondertussen au-bain-marie de pure chocolade, totdat deze ongeveer 40°C is. Haal het pannetje van het vuur.

Dompel nu een voor een de vullingen, op een vork liggend, eerst onder in de gesmolten chocolade (je kan de overtollige chocolade van de vulling “afkletsen” door de vork op het oppervlak van de chocolade te slaan) en dan in de cacaopoeder. Het handigste is om hiervoor een groot bord te gebruiken, zodat je de truffels goed kan rollen in de cacao. Haal niet meer dan 10 vullingen tegelijk uit de vriezer, anders smelten ze voordat je ze in de chocolade kan doen. Als de chocolade gestold is, kan je de overtollige cacao met een zeef van de truffels afschudden. Bewaar de truffels in de koelkast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.