Zoet

Karamel met boter

Altijd lekker bij de koffie na het eten vind ik karamel. Meestal koop ik het, maar nu heb ik het eens zelf gemaakt. Het is heel belangrijk dat je niet blijft roeren nadat de suiker is opgelost, dan krijg je namelijk allemaal klontjes. En gebruik een hoge pan om de suiker in te karamelliseren, bij mij kwam alles over de rand gestroomd toen ik er de room bij goot. Uiteindelijk was het resultaat na afkoelen een soort dulce con leche, te zacht om te snijden. Wij hebben het daarom maar met een lepeltje uit de vorm gegeten, de smaak was uitstekend!

Aantal karamels

7

Ingrediënten
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 100 gram slagroom
  • 15 gram gezouten boter
Keukenmateriaal
  • mesje om boter te snijden
  • maatbeker
  • steelpannetje
  • pan met dikke bodem
  • houten lepel
Bereidingstijd

15 minuten

Bereiden
Zachte karamel bereiding
Mahoniebruine suiker

Snijd de boter in stukjes. Verwarm de room in een pannetje op niet te hoog vuur. Doe het water en de suiker in een andere pan met dikke bodem. Roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng het aan de kook. Houd direct op met roeren en wacht tot de karamel mahoniebruin is. Voeg in één keer de hete room toe. Roer en laat de pan nog 2 minuten op niet te hoog vuur staan. Roer er van het vuur af de gezouten boter door. De karamel wordt bij het afkoelen dikker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.