Hoofdgerecht Italiaans Mediterraan Vegetarisch Weight Watchers (WW)

Pasta primavera

Wat is er lekkerder met dit mooie lente weer dan een pasta met de naam van de lente? Ik denk weinig. Dit recept zit boordevol groente. De zeekraal geeft een lekkere zoute bite en is geschikt voor veganisten, maar je kunt uiteraard ook Parmezaanse kaas of pecorinokaas toevoegen. Ik maakte de volkorenpasta zelf, dit was even uitproberen, want met volkorenmeel werkt het anders dan met pastabloem. Ik gebruikte 4 eieren, gewicht 210 gram zonder dop + 420 gram bloem + 30 milliliter water (2 eetlepels). Voor mijn recept voor pasta met pastabloem, klik hier. De pasta was heerlijk en voedzaam. De volgende keer ga ik een vegan versie proberen, je vervangt dan de eieren door water.

De saus was heerlijk fris, de asperges nog knapperig en verse doperwten versterkten het voorjaarsgevoel. In combinatie met de citroen en zeekraal: geweldig!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 500 gram ongedopte doperwten (of 200 gram verse gedopte doperwten)
  • 1 bos groene asperges (450 gram)
  • 300 gram (korte) pasta, bijv. gnocchetti sardi of orecchiette
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 handje zeekraal of geraspte Parmezaanse kaas/pecorinokaas

Keukenmateriaal

  • grove rasp
  • fijne rasp
  • koksmes
  • snijplank
  • kommetje om de saffraan te weken
  • ruime hapjespan
  • ruime kookpan
  • schuimspaan
  • vergiet
  • droge koekenpan

Bereidingstijd

35 minuten

Bereiden

Voorbereiding

Rasp de courgettes op een grove rasp. Pel de knoflook en hak deze fijn. Boen de citroen goed schoon onder de hete kraan met een groen sponsje en rasp de schil met een fijne rasp. Pel de doperwten. Week de saffraandraadjes in een eetlepel lauwwarm water. Snijd de houterige uiteinden van de asperges en snijd ze in dunne schijfjes. Houd de topjes intact, dat staat straks mooi op het bord.

Bereiding

Verhit in een ruime koekenpan (want de pasta gaat er straks ook nog in) en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Laat de knoflook zachtjes kleuren en doe vervolgens de courgetterasp erbij met een flinke snuf zout. Het lijkt veel, maar het gaat enorm slinken. Doe de saffraandraadjes met water bij de courgette. Roerbak tot het geheel goed geslonken is en het vocht is verdampt.

Zet een pan met ruim water op en doe er zout bij. Doe de aspergestukjes in de pan en kook ze in zo’n 2 tot 3 minuten beetgaar. Voeg de doperwten in de laatste minuut toe.

Neem de groente uit de pan met een schuimspaan en doe ze in een vergiet. Spoel ze goed af met koud water, zodat ze hun mooie groene kleur behouden. Zet even apart.

Doe nu de pasta in het kookwater van de groente en kook volgens deze volgens de aanwijzing op de verpakking al dente (beetgaar). Neem met een schuimspaan uit de pan en voeg toe aan de pan waar de courgettes in zitten. Doe de asperges, doperwten en citroenrasp erbij met nog 1 tot 2 kleine soeplepels van het kookvocht van de pasta. Je krijgt dan een soort saus. Als je de pasta graag veganistisch wilt houden, blancheer dan een handje zeekraal in het kookvocht van de pasta.

Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan. Schep de pasta in borden en garneer deze met het amandelschaafsel en de zeekraal/geraspte Parmezaanse kaas/pecorinokaas. Schenk eventueel nog wat olijfolie erover en maak af met een flinke draai van de pepermolen.