Hoofdgerecht Slank Vegetarisch Weight Watchers (WW)

Bloemkoolbodemquiche met Thaise roerbakgroente en kokosmelk (light!)

Eindelijk heb ik de moed weer weten op te vatten om te zorgen dat ik weer wat kilo’s ga kwijtraken! Door de coronacrisis met thuiswerkende man, geen WW-bijeenkomsten die open zijn en sowieso algehele malaise zat de klad er weer behoorlijk in.

Sinds een paar weken zijn er weer WW-bijeenkomsten in Almere. Voor wie niet weet wat WW is, dat is een soort AA voor mensen die te dik zijn. Bij mij werkt deze methode altijd heel goed, je eet gezond en eigenlijk mag je alles eten, mits het niet én én én is. De WW heeft leuke recepten en voor mij is het altijd een uitdaging om recepten uit de Delicious. , Foodies en Allerhande om te bouwen naar een voor mij te consumeren recept.

Dit recept komt uit de Allerhande. De bodem wordt niet gemaakt met bloem en boter (dit mag ik nl. maar in beperkte mate eten), maar met amandelmeel, eieren, Parmezaanse kaas en bloemkoolrijst. Ik had geen amandelmeel in huis, maar wel kokosmeel en dat leek mij ook lekkerder in dit Oosterse recept. Het resultaat was verbluffend, een heerlijke taart, waarbij ik de bodem van bloem en boter totaal niet miste! Bloemkoolrijst is te koop in de supermarkt, maar omdat je toch moet mengen, heb ik roosjes bloemkool met de Parmezaanse kaas in de keukenmachine fijngemalen, dat scheelt weer in de kosten, want een hele bloemkool is net zo duur als een zak bloemkoolrijst van 400 gram.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 400 gram koelverse bloemkoolrijst of 400 gram bloemkool die je zelf fijn raspt of hakt in de keukenmachine
  • 60 gram kokosmeel of amandelmeel
  • 6 middelgrote eieren
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 600 gram Thaise roerbakgroente bloemkoolrijst in een kom
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemberpoeder of een eetlepel geraspte gember (mag uit een potje van Go-tan)
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • lichte sojasaus naar smaak (ik gebruikte ongeveer 2 eetlepels)
  • 200 milliliter kokosmelk light
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine met snijkom
  • hapjespan
  • springvorm ø 24 centimeter
  • bakpapier

Bereidingstijd

25 minuten + 1 uur oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Pel de ui en de knoflook en snipper/snijd deze fijn. Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd de Parmezaanse kaas in blokjes. Doe de bloemkoolroosjes en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine en hak alles fijn, de bloemkool moet eruit zien als rijst. Doe het kokos- of amandelmeel, 2 van de eieren, versgemalen zwarte peper en eventueel zout erbij en kneed in de machine tot een samenhangend deeg.

Bekleed de springvorm met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je eerst een prop van het bakpapier maakt. Verdeel het deeg over een met in de springvorm. Maak een opstaande rand van ongeveer 4 centimeter. Bak in 20 minuten gaar in de oven.

Verhit ondertussen de olie in een wok en bak de ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Doe de kruiden en de roerbakgroente erbij en roerbak dit 4 minuten. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Klop de rest van de eieren los met de kokosmelk en versgemalen zwarte peper en zout naar smaak. Schep de roerbakgroente op het deeg in de springvorm en giet er het eiermengsel over. Laat in ca. 40 minuten gaar worden in de oven.