HomeSnack Zure haring

Zure haring

Posted in : Snack, Vis, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , , , ,

Woensdag heb ik op de markt 7 haringen uit de ton gekocht. Ooit heb ik van mijn oma geleerd hoe je deze schoon moet maken. Het is wel even werk, maar de haringen smaken echt lekkerder! Voor een filmpje met de instructies, klik hier. En uiteraard kun je ook schoongemaakte haringen gebruiken. Ik kon geen verse mierikswortel krijgen, en heb daarom mierikswortel uit een potje gebruikt. We hebben ze inmiddels geproefd met de kookclub, de haringen waren erg zacht, zowel qua structuur als qua smaak. De volgende keer maak ik wel de stukjes groter.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 4 haringen
  • 300 milliliter witte natuurazijn
  • 200 gram suiker
  • 400 milliliter water
  • 4 rode uien
  • 2 kleine winterwortelen
  • stukje mierikswortel, of 3 eetlepels geraspte mierikswortel uit een potje
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 12 kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel zwarte en witte peperkorrels
  • zure room
  • verse dille
Keukenmateriaal
  • snijplank
  • koksmes
  • schaal waar 4 haringen inpassen
  • steelpan
  • weckpot of kleine potten
  • keukenpapier
  • dunschiller
Bereidingstijd

 

Bereiden

Spoel de schoongemaakte haringen af onder de kraan. Week ze twaalf uur in een bak met water in de koelkast. Ververs het water halverwege een keer.

Breng de azijn en het water aan de kook met de suiker, roer door tot de suiker opgelost is, haal van het vuur en laat afkoelen. Roer de mierikswortel uit het potje door dit mengsel. Spoel de haringen af en dep droog met keukenpapier. Pel de uien en snijd deze in ringen, schil de wortelen met een dunschiller en snijd in dunne plakjes.

Snijd de haringen in stukjes van een centimeter of 2, als je schuin snijdt krijg je een mooie ruitvorm. Begin nu met het vullen van een schone weckpot, die met kokend water nagespoeld is. Doe alle ingrediënten om en om in de pot tot alle haring op is. Schenk het azijnmengsel in de pot, sluit af en zet in de koelkast. Na twee dagen begint de haring op smaak te komen, maar na 5 tot 6 dagen is het pas echt lekker!

Snijd de dille fijn en roer dit door de zure room, serveer dit bij de haring. Lekker met roggebrood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: