Dit recept kreeg ik enige tijd geleden van Pien en ik heb het al een paar keer gemaakt. Eigenlijk was ik verbaasd dat ik dit nog niet gepubliceerd had. Dit weekend eten we het weer, er is gelegenheid voor een feestelijke lunch. Gisteren zalm gehaald op de markt, nu kan het marineren beginnen. Gekookte bieten zijn tegenwoordig vacuüm verpakt verkrijgbaar, hierdoor zijn ze lang houdbaar in de koelkast.
Aantal personen
10 tot 12
Ingrediënten
- 1 kilo zalmfilet met huid
- 120 gram grof zeezout
- 120 gram kristalsuiker
- 1 middelgrote gekookte rode biet
- 1 eetlepel venkelzaad
- klein handje dille
- 0,3 deciliter wodka
Keukenmateriaal
- koekenpan
- koksmes
- snijplank
- keukenmachine
- platte schaal
- plastic huishoudfolie
- groot blik of iets anders zwaars
Bereidingstijd
10 minuten + 24 uur tot 3 dagen marineren
Bereiden
Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan, totdat de geur vrijkomt. Doe het zout, de suiker, de biet, het venkelzaad en de dille in de keukenmachine en maal tot een marinade. Kerf de huid van de zalm lichtjes in met het mes. Leg cellofaan in een platte schaal en schep hier een paar lepel bietenpekel op. Leg de filet met de huidkant naar boven op de pekel en giet de wodka erover. Smeer de rest van de pekel op de bovenkant op de zalm, totdat hij helemaal bedekt is. Vouw de zijkanten van de folie om en maak een mooi pakketje. Leg er een snijplank op met daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een groot blik bonen of een pak vruchtensap. Dit zorgt ervoor dat de vocht uit de zalm loopt. Zet dit hele pakket in de koelkast.
Blijf de zalm af en toe controleren in de komende 24 uur tot 3 dagen. Giet de vloeistof af wanneer deze zich ophoopt. Na 24 uur is de zalm klaar om op te eten, maar de kleur zal feller worden naarmate je de pekel langer laat intrekken—3 dagen is het maximum. Spoel de zalm af met stromend water wanneer je klaar bent om hem te serveren en dep droog met keukenpapier.