Voorgerecht

Vietnamese springrolls met groente, surimi en mango

Ik ben dit gerecht gaan maken omdat de foto bij het recept er zo geweldig uitzag. Het is een slank gerecht, met een heerlijke zelfgemaakte chilisaus erbij. De suiker uit het oorspronkelijke recept heb ik vervangen door zoetstof, ook erg lekker. Je kan er nog wat munt-, koriander- en/of basilicumblaadjes indoen, deze had ik helaas niet in huis. Ik heb de wortel in de keukenmachine geraspt, deze had ik namelijk ook nodig voor een coleslaw. Met dank aan Sara voor haar hulp!

Aantal rolletjes

12

Ingrediënten
  • 100 gram mihoen (11)
  • 1 mango (0)
  • 8 minikomkommers (0)
  • 1 wortel (0)
  • 2 bosuitjes (0)
  • rode kool (0)
  • 1 pak surmimi van 200 gram (3)
  • 12 rijstvellen Ø 15 centimeter (7)
Chili-limoendipsaus
  • stukje gemberwortel van 2 centimeter (0)
  • 1 teen knoflook (0)
  • 2 eetlepels zoetstof (of palmsuiker/basterdsuiker, als je niet aan de lijn doet) (0)
  • 3 eetlepels vissaus (2)
  • 6 eetlepels limoensap (0)
  • 2 eetlepels vers sinaasappelsap (1)
  • 1 rode chilipeper (0)
Kookmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • kookpan
  • vergiet
  • dunschiller
  • vijzel
  • schaaltje
  • grote platte schaal of dienblad
  • plank
  • schaal met Ø groter dan 15 centimeter
  • schone theedoek
  • bakpapier
Bereidingstijd

50 minuten

Bereiden

Breng in een kookpan water aan de kook. Doe de mihoen erin en doe het vuur uit. Laat de mihoen in 4 minuten zacht worden. Spoel de mihoen in een vergiet goed af onder koud stromend water en zet apart.

Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes. Pel de knoflook en snijd deze ook in dunne plakjes. Doe de gember en de knoflook in de vijzel, doe de zoetstof erbij en stamp dit tot een fijne pasta. Doe deze in een schaaltje en voeg de vissaus en het limoen- en sinaasappelsap toe. Zet apart.

Maak de mango schoon en snijd de mango in repen. Schaaf de minikomkommers met de dunschiller in dunne slierten. Schil de wortel met de dunschiller en rasp fijn of snijd in luciferdunne reepjes. Snijd de bosui en lange dunne repen. Schaaf de rode kool fijn tot je een handvol hebt. Haal de surimi uit het plastic. Leg de mangorepen, komkommerslierten, bosuirepen, rode kool en surimi in aparte hoopjes op een schoon dienblad of grote platte schaal.

Pak een snijplank en zet vul de schaal met heet water. Dompel een rijstvel tussen de 10 en 15 seconden in het water en leg het op de theedoek. Het rijstvel moet buigzaam zijn, maar nog wel redelijk stevig. Veeg het rijstvel droog en leg het op de snijplank. Let een paar komkommerslierten in het midden op het vel, laat een rand vrij en leg er dan wat mihoen op. Hierna een surimistick, een reep mango, wat bosuirepen, wortel en rode kool. Eindig met nog een beetje mihoen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol er van onder af een strak pakketje van. Leg het met de naad omlaag op een vel bakpapier. Herhaal dit met de overige rijstvellen.

Snijd de chilipeper in de lengte doormidden en haal de zaden en zaadlijsten eruit. Snijd de chilipeper heel fijn en roer door de dipsaus. Snijd de rolletjes doormidden en serveer naast de dipsaus.

Smartpoints

24, per stuk 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.