G-QSYTB3MLZY
Italiaans Pasta Voorgerecht

Verse pasta maken

Al jaren maak ik verse pasta en heb daarbij veel plezier van mijn pastamachine. Het maken van verse pasta is heel simpel, en als je wat ervaring hebt, gaat het sneller dan naar de supermarkt fietsen. De verhouding is  ongeveer 100 gram (pasta)bloem met 1 middelgroot ei. Sinds kort heb ik ontdekt dat als je eieren (zonder schaal) eerst moet wegen. Je voegt dan het dubbele gewicht aan bloem toe en de pasta is nooit te droog of te nat. Je moet het wel lang kneden, in mijn keukenmachine ongeveer 7 minuten.

Mocht het deeg onverhoopt toch te nat zijn, voeg dan wat bloem toe, mocht het te droog zijn, doe er dan wat water bij. Een van onze favoriete recepten is tagliatelle con aglio, olio e peperoncino. Wij eten dit als primi, voorgerecht, en dan daarna een stuk vlees/vis en sla/groenten.

Aantal personen

4

Ingrediënten

Pasta
  • 3 eieren
  • 2 x zoveel bloem als het gewicht van de eieren zonder schaal
Aglio, olio e peperoncino
  • 2 gedroogde chilipepertjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • pecorino kaas

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • keukenmachine
  • keukenweegschaal
  • pastamachine
  • 2 theedoeken of plasticfolie
  • grote kookpan
  • koekenpan
  • kaasrasp

Bereidingstijd

20 minuten

Bereiden

Pel de knoflook en druk deze met de achterkant van het koksmes plat. Doe de olie in de koekenpan en doe hier de geplette knoflook en chilipepertjes bij. Laat op laag vuur trekken. Zet de kom van de keukenmachine op de weegschaal, breek de eieren boven deze schaal en weeg hoe veel dit is. Doe twee keer dit gewicht aan bloem erbij en laat de machine draaien tot een samenhangend deeg. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed even goed door, tot je een stevige bal hebt.

Zet de pastamachine op breedste stand, bij mij is dat 8, maar op mijn ouderwetse handmachine was het stand 1. Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken. Draai elk stuk 15 keer door de machine op de breedste stand. Het deeg wordt hierdoor soepel. Uiteraard mag je het ook op de hand kneden, reken dan 10 minuten om het door te kneden. Bewaar de stukken die je op dat moment niet bewerkt tussen twee theedoeken of plasticfolie.

Draai stukken deeg steeds dunner, draai de knop terug naar 0 of omhoog naar 6, je krijgt zo een lange plak. Laat 5 minuten drogen, ik hang hiervoor een theedoek over de rugleuning van een stoel of keukenkastje. Voor tagliatelle draai je het door het  deel aan de andere kant met de bredere tussenruimte, voor spaghetti door het deel met de smallere tussenruimte.

Breng ondertussen in de grote pan water aan de kook. Doe er wat zout bij. Kook de pasta gaar in 3 minuten. Rasp de pecorino.

Mijn pastamachine
Mijn pastamachine

Vis de knoflook en chilipepertjes uit de olie. Giet de pasta af en roer er de olie door. Serveer met de geraspte pecorino.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.