HomeVis Terrine van gerookte en verse zalm met citroenmayonaise

Terrine van gerookte en verse zalm met citroenmayonaise

Posted in : Vis, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , , , , , , ,

Met de kerst hebben wij dit gerecht als voorgerecht gegeten. Het komt van een receptenkaart van de Lidl. In dit recept staat het geserveerd moet worden met een Hollandaisesaus, maar hierin zitten zoveel Smartpoints dat ik deze heb vervangen door een slanke citroenmayonaise, dit was er erg lekker bij. Ik heb de zalm bij de Sligro gehaald, hier hebben ze hele mooie plakjes, waardoor je minder gerookte zalm nodig hebt dan in het oorspronkelijke recept.

Aantal personen

8

Ingrediënten
  • 12 kwarteleitjes
  • 4 eieren (je gebruikt alleen de eiwitten)
  • 500 gram zalmfilet zonder vel
  • 10 gram dille
  • 500 gram gerookte zalmplakjes
  • 1 biologische citroen
  • 1 granaatappel
  • 100 gram aspergetips
  • 70 gram rucolaslamelange
  • 8 eetlepels Friteslijn
  • verse dille
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • kookpan
  • rasp
  • citruspers
  • cakevorm
  • braadslee
  • bakpapier
  • iets zwaars zoals bijvoorbeeld dichte conservenblikken
  • kommetje
Bereidingstijd

1 uur + 2 uur wachttijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 140°C. Kook de kwarteleieren in 5 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snij de zalmfilets in kleine blokjes en de dille fijn. Rasp de schil van de citroen en pers deze uit.

Bekleed een cakevorm met bakpapier (het papier mag ruim 10 centimeter over de zijkanten uitsteken). Bekleed de randen en de bodem van de cakevorm helemaal met gerookte zalm. Laat de plakken gerookte zalm royaal over de zijkanten uitsteken, zo kun je de terrine van de bovenkant straks mooi afdekken. Snij de gerookte zalm die je overhoudt, nadat je de cakevorm bekleed hebt, fijn en meng met de verse zalm en de dille.

Scheid 4 eieren. Voeg de eiwitten toe aan het zalmmengsel.  Breng het zalm-eiwitmengsel verder op smaak met zout en peper, citroenrasp en sap. Schep de helft van het zalmmengsel in de met zalm beklede cakevorm. Leg vervolgens de gekookte kwarteleieren achter elkaar in de cakevorm. Dek de eieren af met het resterende zalmmengsel. Vouw de gerookte zalm en het bakpapier dat over de randen uitsteekt over de bovenkant heen. Zo is de terrine helemaal afgesloten. Druk stevig aan.

Vul de braadslee met warm water. Zet de terrine 2 uur in de oven. Als je de terrine uit de oven haalt, dek hem dan af met iets zwaars. Denk hierbij aan een zware plank of dichte conservenblikken. Zodra de terrine afgekoeld is, kun je deze in de koelkast zetten met het gewicht erop.

Halveer de granaatappel en haal alle pitjes uit de vrucht. Kook de aspergetips 2 minuten en spoel af onder koud water. Hak de verse dille fijn en roer deze met het citroensap door de Friteslijn.

Haal de terrine uit de vorm. Garneer de zalmterrine met de aspergetips, de rucola slamelange en de granaatappelpitjes. Snij de terrine in plakken en serveer met de citroenmayonaise.

Smartpoints

8

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: