www.beproefderecepten.nl
Vis Voorgerecht

Sushiterrine met zalm, avocado en komkommer

De vriendenclub van Mees kwam bij ons barbecuen en ik had zin om iets moois te maken. Het is deze terrine geworden, een variatie opwww.beproefderecepten.nl sushi. Helaas vielen de plakken bij het snijden uit elkaar, ik heb later nog een versie gemaakt, met meer rijst en zonder avocado. Zorg ervoor dat je de plakjes vulling niet over de hele breedte van de vorm legt, dan is het makkelijker te snijden. Het vraagt wel oefening om de norivellen in de vorm te doen, ik heb hulp ingeroepen om de vellen op de plaats te houden toen ik de eerste laag rijst erin schepte. De terrine kan een dag van tevoren worden klaargemaakt, ideaal voor een feestje. Tip: koop de sushirijst bij de toko, dit scheelt aanzienlijk in de prijs!

Aantal personen

8 personen

Ingrediënten
  • 1,3 deciliter rijstazijn (toko)
  • 1½ theelepel zout
  • 1½ theelepel suiker
  • 350 gram sushirijst (toko)
  • 1 komkommer
  • zout
  • 250 gram heel verse zalm (sashimikwaliteit) of 200 gram gerookte zalmsnippers
  • 1 bosui
  • ¼ theelepel cayennepeper (of meer naar smaak)
  • stukje gember van 1 centimeter
  • ½ citroen
  • 1 grote avocado
  • 4 norivellen (toko)
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad (toko)
  • eventueel zalmeitjes
  • Japanse mayonaise (toko)
  • sushigember (toko)
  • Japanse sojasaus
Keukenmateriaal
  • cakeblik van 8 x 21 centimeter
  • kookpan
  • koksmes
  • snijplank
  • rasp
  • theelepel
  • kommetje
  • citruspers
  • bakblik
  • vergiet
  • schaar
  • keukenpapier
  • serveerschaal
Bereidingstijd

45 minuten + 1 uur koelen

Bereiden

Snijd de bosui fijn. Rasp de gember op een fijne rasp. Pers de halve citroen uit. Meng de rijstazijn met 1½ theelepel zout en de suiker in het kommetje. Kook de sushirijst volgens de beschrijving op de verpakking.

Snijd intussen de komkommer in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel de zaadjes. Snijd de helften in lange stukken van 10 centimeter en snijd die in lange, smalle repen. Besprenkel royaal met zout en laat intrekken. Snijd de zalm in piepkleine blokjes en meng met de bosui, cayennepeper en gember en breng op smaak met wat citroensap en zout. Snijd de avocado in de lengte doormidden, verwijder de pit en snijd de helften in de lengte doormidden. Pel de schil eraf en snijd het vruchtvlees in lange repen. Besprenkel met citroensap. Spreid de rijst uit op een bakblik en besprenkel met het azijnmengsel. Schep luchtig door tot de rijst is afgekoeld.

Bekleed de cakevorm met ± 3 norivellen: bedek de bodem en lange wanden met 2 vellen. Knip het derde vel doormidden en gebruik voor de kopse kanten. Laat de vellen goed overhangen.

Verdeel de rijst in 4 porties. Schep een portie rijst in de vorm. Maak je handen iets vochtig (zo plakt de rijst niet vast) en druk goed aan. Verdeel er in de lengte de avocadoplakken over, bestrooi met 1 el sesamzaad en dek af met een tweede portie rijst. Druk weer goed aan. Verdeel de zalm erover en dek af met een laagje nori. Verdeel er nog een portie rijst over en druk iets aan.

Spoel de komkommer goed af en dep droog met keukenpapier. Meng met de rest van het sesamzaad en verdeel in de lengte over de rijst. Dek af met de rest van de rijst en druk goed aan. Vouw de overhangende norivellen dicht en druk goed aan. Laat in de koelkast ± 1 uur opstijven.

Stort de terrine op een schaal en versier eventueel met viseitjes. Snijd in plakken met een vochtig scherp mes (maak deze na elke plak schoon onder de kraan). Serveer met de mayonaise, gember en sojasaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.