Kerst Vegetarisch Voorgerecht

Schnitzels van puntpaprika

Altijd leuk zo’n kerstcadeau dat je van je baas zelf mag uitzoeken. Deze kerst zijn dit natuurlijk weer kookboeken, waaronder Flavour van Ottolenghi. Roel kookte uit dit boek een superlekker alternatief voor schnitzels gemaakt van vlees, namelijk van puntpaprika’s. Het is wel een werkje, je moet de tijd nemen om het maken, maar het resultaat is om je vingers bij op te eten. Er zit een sausje bij, Ottolenghi noemt het Marie Rose-saus, vrij pittig. Roel verdunde het sausje met Griekse yoghurt, dit scheelt in calorieën en scherpte. Het wekkertje van de oven bleef maar gaan, eerst de knoflook, tomaten en chilipepers roosteren en daarna de puntpaprika’s. De panko koop ik altijd bij Amazing Oriental, dit scheelt nog in de aanschafprijs. En als je er toch naartoe gaat voor de panko, neem dan gelijk de citroenblaadjes, nori en gekleurd sesamzaad mee… In plaats van de chipotle-chilivlokken gebruikte Roel La Morena Diced Chipotle Pepper uit een potje, te koop bij AH.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 8 rode puntpaprika’s (850 gram)
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • 100 gram panko-broodkruim
  • 60 gram wit, zwart, groen of rood sesamzaad of een mix van deze
  • 16 verse citroenblaadjes
  • 1 eetlepel noristrooisel (of maal een vel nori in een specerijenmolen fijn en gebruik 1 eetlepel)
  • zonnebloemolie, om de schnitzels in te bakken
  • 2 limoenen
  • 3 theelepels zeezoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak

Marie Rose-saus (naar keuze)

  • 1 hele bol knoflook
  • 180 gram cherrytomaatjes
  • 4 grote Spaanse pepers (75 gram)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 theelepels worcestersaus
  • ½ theelepel chipoltle-chilivlokken
  • ¼ theelepel zout
  • 60 gram mayonaise
  • 60 gram Griekse yoghurt

Keukenmateriaal

  • kom om de eieren in los te kloppen
  • oven met bakplaat
  • koksmes
  • snijplank
  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • blender/kleine kom van de keukenmachine/hakmolentje staafmixer
  • zeef
  • 3 ondiepe schalen/borden waar de puntpaprika’s in de lengte in passen
  • fijne rasp
  • metalen rooster
  • keukenpapier
  • grote koekenpan
  • (keukenthermometer)

Bereidingstijd

1 + 30 oventijd + 30 afkoelen + 16 oventijd

Bereiden

Marie Rose-saus

Verhit de oven tot 230°C. Snijd een vijfde van de bovenkant van de bol knoflook zodat de tenen zichtbaar zijn. Bestrooi de knoflookbol met wat zout en peper en verpak hem stevig in aluminiumfolie. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de knoflook met de cherrytomaten en Spaanse pepers erop. Doe de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en rooster alles 30 minuten tot de tomaten en Spaanse pepers beginnen te blakeren en er blazen op ontstaan. Haal ze uit de oven en druk als de knoflook is afgekoeld de pulp in de blender/kleine kom van de keukenmachine/hakmolentje van de staafmixer, gooi de vliezen weg. Voeg de Spaanse pepers toe (haal eventueel de zaden en zaadlijsten eruit voor een minder pittig eindresultaat) met de cherrytomaten, ahornsiroop, worcestersaus, chipotle-chilivlokken en ¼ theelepel zout en mix alles tot een grove puree. Laat hem goed koud worden, meng de mayonaise en Griekse yoghurt erdoor en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Paprika roosteren

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kerf ondertussen aan de onderkant van elke puntpaprika een verticale, 5 centimeter lange inkeping en leg ze op de bakplaat. Je kan de paprika’s ook op een aparte bakplaat roosteren tegelijk met de knoflook, cherrytomaten en Spaanse peper, iets dichter bij de bodem. Rooster ze 16 minuten, keer ze halverwege om tot ze gaar zijn en licht beginnen te blakeren. Leg ze op de snijkant in een zeef om ze uit te laten lekken en let op dat de steeltjes intact blijven. Verwijder zodra de paprika’s voldoende zijn afgekoeld zoveel mogelijk van de schil, maar laat het vruchtvlees heel. Bestrooi elke paprika met een flinke snuf zout en zet ze opzij.

Paneren

Klop de eieren los in een schaal. Verwijder de steeltjes van de citroenblaadjes en hak de blaadjes fijn. Boen de limoenen schoon en rasp de schil totdat je 2 theelepels limoenschilrasp hebt. Snijd de limoenen in partjes Zet de 3 ondiepe schalen klaar. Meng in de eerste schaal de bloem met 1 theelepel zeezoutvlokken en royaal versgemalen peper. Doe de eieren in de tweede schaal. Meng in de laatste schaal het pankobroodkruim met sesamzaad, citroenblad, nori, 2 theelepels zeezoutvlokken en wederom een flinke hoeveelheid versgemalen peper.

Zet een groot metalen rooster op een bakplaat (waarop je de met panko omhulde paprika’s gaat leggen). Bekleed een tweede bakplaat met keukenpapier (hierop ga je later de gebakken paprika’s leggen).  Doop elke paprika eerst in de bloem, daarin in het losgeklopte ei en tot slot in het pankomengsel, schud daarbij het teveel eraf en leg hem op het rooster.

Bakken

Doe een laag olie in de koekenpan en zet de pan op halfhoog tot hoog vuur. Bak als de olie goed heet is (180°C, als je een keukenthermometer hebt), steeds twee paprika’s tegelijk, zodat de pan niet te vol wordt. Leg elke paprika rustig in de olie en bak ze 1½ tot 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg ze op de met keukenpapier beklede bakplaat.

Serveer de paprika’s meteen, bestrooid met limoenrasp en wat zeezoutvlokken en met de limoenpartjes en, als je de Marie Rose-saus hebt gemaakt, deze heerlijke saus erbij.