Laatst kwamen Anne-marie en Frans weer eens bij ons eten en dan is de vraag altijd: wat maken we? Als hoofdgerecht wilden we variaties op eerdere recepten maken, maar nu met jonnie-boer-kruiden. Bij het afscheid van zijn werk had Roel 4 blikjes van deze kruiden gekregen. Helaas was het weer veel te gezellig, met als gevolg dat het ene gerecht niet gaar was en het andere zwart. Gelukkig hadden we lekker brood met humus, olijven e.d vooraf plus dit frisse voorgerecht. Wij snijden de venkel en de appel op de snijmachine, maar het kan ook met een keukenmachine, mandoline of scherp mes.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 eetlepels witte balsamicoazijn (van Lidl)
- 1 groene appel, het liefst Granny Smith
- 1 bakje dille (15 gram)
- 1 pakje gerookte forelfilet (125 gram)
- 1 venkelknol
- 1 zak waterkers
- 2 eieren
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- ijsblokjes
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- kookpan voor 2 eieren
- schaal met deksel
- snijmachine, mandoline of keukenmachine
- appelboor
- kom voor dressing
Bereidingstijd
15 minuten + 1 uur wachttijd
Bereiden
Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water. Pel de eieren en snijd ze in 4 parten. Snijd de venkel in dunne plakjes op de snijmachine, doe deze in de schaal met ijsblokjes en vul aan met koud water. Sluit de schaal af en zet tot gebruik, maar het liefst een uur weg in de koelkast. Maak een dressing van de olijfolie, witte balsamicoazijn en zout en peper naar smaak.
Pak 4 mooie borden. Snijd de dille fijn. Verdeel de forel in royale stukken, dit gaat heel makkelijk met je handen. Verdeel de waterkers en dille over de borden. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze op de snijmachine in dunne plakken. Leg de venkel en daarna de appel op de waterkers. Roer de dressing nog een keer goed door en verdeel deze over de salade.
Leg de forel en per bord 2 partjes ei op de salade en serveer, eventueel met brood.