HomeHoofdgerecht Risotto met witte asperges en zalm

Risotto met witte asperges en zalm

Posted in : Hoofdgerecht, Vis, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Iedere dag moet je toch weer iets nieuws verzinnen om te eten… Ik had zin in risotto met doperwten, groene asperges en grote garnalen en ging hiervoor boodschappen doen. In de koeling bij de groenten lag een pak geschilde witte asperges met 35% korting. Op zoek naar een ander recept dus! Het werd dit onderstaande recept. Normaal maak ik risotto met olijfolie, maar om er een Hollandse twist aan te geven, heb ik de ui zachtjes gefruit in roomboter. Ik heb carnarolirijst gebruikt, maar andere risottorijst is ook prima. Het resultaat was een superlekkere risotto om het eind van het Nederlandse aspergeseizoen mee te vieren!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 300 gram risottorijst
  • 500 gram witte asperges (ongeschild) of 400 gram geschilde witte asperges
  • 30 gram roomboter
  • 1 liter warme water
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • 75 gram rucola
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 3 lente-uitjes
  • 1 ui
  • 75 gram Parmezaanse kaas of pecorino
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 200 gram gerookte zalm
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • (dunschiller)
  • snijplank
  • kookpan met inhoud van minimaal 1½ liter
  • koekenpan met dikke bodem
Bereidingstijd

30 minuten als je geschilde asperges gebruikt

Bereiden

Maak in de kookpan een bouillon van het water en de groentenbouillonblokjes. (Schil de asperges met de dunschiller en snijd het harde uiteinde eraf.) Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 centimeter, leg de kopjes apart. Schil de ui en snijd deze fijn.  Snij de lente-uitjes in ringetjes. Doe de roomboter in de koekenpan en laat deze op middelhoog vuur smelten. Doe de ui hierbij en bak de ui glazig.  Voeg de risottorijst toe en schep de korrels goed door, zodat deze bedekt zijn met een laagje boter.  Blus dan af met de witte wijn. Als deze is opgenomen voeg je een soeplepel bouillon toe. Voeg ook de stukjes asperges toe behalve de kopjes. Wacht al roerend tot de bouillon is opgenomen en voeg weer wat nieuwe toe. Schep na 5 minuten ook de kopjes van de asperges er door samen met de lente-uitjes.

Blijf de bouillon herhalen tot de risotto gaar is, dit duurt in totaal ongeveer 20 tot 25 minuten. De korrels mogen nog een lichte bite hebben, maar niet meer hard zijn. Het kan zijn dat de bouillon niet helemaal op is. Rasp de kaas en deze op het laatst erdoor en laat smelten. Breng de risotto op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Serveer de aspergerisotto met een handje rucola en wat gerookte zalm en garneer eventueel met wat extra bosui.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: