HomeBijgerecht Rauwe aspergesalade met amandelen en veldsla

Rauwe aspergesalade met amandelen en veldsla

Posted in : Bijgerecht, Salade, Vlees, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , ,

Gisteren aten we het restje van de pastei met varkensvlees en ei.  Maar wat zou ik erbij maken? Iets van een salade of zo, maar wat? Toen kwam ik een recept van Onno Kleyn tegen, een van de schrijvers van De Volkskeuken van de Volkskrant. In dit simpele recept worden de asperges rauw gegeten. Ik had nog nooit rauwe asperges geproefd, en ik moet zeggen, het was erg lekker en knapperig. Ik gebruikte geschilde asperges en heb de asperges zeer schuin in plakjes gesneden. Volgens het recept moest je de asperges met een kaasschaaf in linten schaven, maar met de dunne asperges die ik gekocht had, was dit echt niet mogelijk. Omdat ik zelf niet echt een kaasliefhebber ben, heb ik de Parmezaanse kaas vervangen door in de oven gedroogde rauwe ham. Hussel de salade niet teveel, het is juist lekker als je bij iedere hap een andere smaaksensatie hebt. Ik gebruikte weer mijn favoriete olijfolie,  Venta del Baron van Olivioli en balsamico nocciole van Heerlijk en Eerlijk, te vinden in de Rotterdamse Markthallen

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 300/400 gram geschilde witte asperges (500 g ongeschild)
  • 100 g rauwe ham in plakjes
  • 2 handjes veldsla
  • 50 gram  geroosterde, ontvelde amandelen, grof gehakt
  • zeer goede olijfolie extra vergine
  • aceto balsamico

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • koekenpan
  • platte schaal voor de salade
  • oven
Bereidingstijd

10 minuten + 90 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 90°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hierop de plakjes rauwe ham. Droog de ham in 90 minuten in de oven. Rooster de amandelen goudbruin in de koekenpan zonder olie en hak fijn. Snijd zeer schuin in dunne stukjes. Brokkel de ham fijn. Drapeer met de veldsla en amandelen in de schaal en besprenkel met olie en azijn, ik vond zout niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: