www.beproefderecepten.nl
Lunchgerecht Slank Soep Voorgerecht

Pastinaaksoep met paddenstoelen

Een soepje gaat er altijd in en zeker een gezonde en lekkere groentesoep. Deze soep smaakt lekker romig en ikzelf, als enorme paddenstoelenliefhebber, vind deze soep lekker romig zonder dat er room wordt gebruikt. Je kan ook pastinaaksoep van Unox kopen, dit zit uiteraard sneller in een kom, maar dan krijg je ook gratis allemaal onnodige toevoegingen mee naar binnen. Het schillen en snijden is wel even werk, maar daarna doet de staafmixer de rest van het werk.

Aantal personen

8

Ingrediënten

  • 1 grote winterwortel
  • 2 zakken (AH biologische) pastinaak, totaal 800 gram
  • ½ knolselderij
  • 1 prei
  • 1½ liter water
  • 1 zak (AH buitenbeentjes) kastanjechampignons (400 gram)
  • 1 bakje (AH) paddenstoelen voor pasta (200 gram), of andere paddenstoelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 bospaddenstoelenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • ½ bosje bladpeterselie

Keukenmateriaal

  • dunschiller
  • koksmes
  • snijplank
  • vergiet
  • keukenpapier
  • kookpan 5 liter
  • koekenpan
  • staafmixer
  • 8 soepkommen
  • schaar

Bereidingstijd

30 minuten

Bereiding

Schil de wortel, pastinaak en knolselderij. Snijd deze daarna in blokjes, dit hoeft niet te fijn, je gaat de soep straks toch pureren. Snijd de prei in ringen en was deze in het vergiet. Veeg alle paddenstoelen schoon met vochtig keukenpapier en snij ze in dunne plakjes, gebruik eventueel een eiersnijder hiervoor. Pel de ui en de knoflook en hak deze fijn. Als je een bakje paddenstoelen voor pasta gebruikt, snijd dan de bundelzwammetjes voorzichtig los en ris de tijmblaadjes van de steeltjes.

Breng in de kookpan het water aan de kook met de bouillonblokjes. Doe zodra het kookt de pastinaak, wortel, knolselderij en de prei erbij en kook de groenten in 15 minuten gaar en zacht. De ondertussen de ui en knoflook in de koekenpan met een eetlepel water en laat ze in ongeveer 3 minuten gaar worden, kijk uit dat het niet aanbrandt, voeg dan nog een beetje water toe. Door deze methode hoef je geen olie of boter te gebruiken, dat scheelt weer in de vetinname. Voeg daarna de paddenstoelen en de tijm toe en laat het in 5 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en peper. Als er nog vocht in de pan zit, is dit niet erg. Draai het vuur uit of zet de plaat uit.

Pureer de groenten met de staafmixer tot een gladde soep, deze blijft vrij dik. Mocht je het te dik vinden, voeg dan nog wat water toe. Schep de paddenstoelen door de soep en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper. Schep de soep in de kommen en knip de bladpeterselie erboven fijn. Voor een maaltijdsoep: serveer er lekker brood met hummus bij!