Het plaatje van deze pastei in de delicious. van deze maand zag er zo mooi uit, dat ik deze pastei graag wilde maken. Ik kon alleen geen reuzel krijgen, zelfs niet bij de Eddy, dus heb ik maar roomboter gebruikt. Het deeg wordt heel soepel, net als het deeg van mijn empanada de atún, en ik had veel deeg over. Hiervan heb ik met appel, hazelnoot en rozijnen appelpasteitjes gemaakt, 1 appel, handje hazelnoten en handje rozijnen in de keukenmachine, fijnhakken, deeg dun uitrollen en met behulp van de empanadavormpjes pasteitjes gemaakt. Tijdens het bakken kwam er veel vocht/vet uit de stoomgaten, ik heb de ovenwekker iedere keer op 10 minuten gezet, zodat ik dit met keukenpapier kon wegdeppen. Het deeg was niet helemaal gaar, maar wel lekker van smaak, net als de vulling. Het was vrij machtig, dus met 8 personen heb je zeker genoeg aan dit recept.
Aantal personen
8
Ingrediënten
Deeg
- 100 gram reuzel of boter
- 250 gram bloem
- 100 gram wit broodmeel
- 75 gram koude boter
- 1 ei
Vulling
- 300 gram verse kwaliteitsworst
- 300 gram varkensgehakt
- 150 gram gekookte ham laan een stuk), in blokjes van ± 1 1/2 cm
- 2 (banaan)sjalotten
- 3 el fijngesneden peterselie
- 4 eieren
Keukenmateriaal
- bakpapier
- broodbakblik voor 1 kilo inhoud (± 10 x 20 centimeter)
- kommetjes om ei te splitsen
- kom om deeg te maken
- mesje om boter fijn te snijden
- pannetje om 4 eieren te koken
- koekenpannetje om vulling in te bakken en proeven
- mesje om deeg uit te snijden
- kwastje
Bereidingstijd
± 65 minuten + oventijd ± 1½ uur + afkoelen ± 2 uur
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200°C . Snijd de koude boter in blokjes van ± 1 centimeter. Splits 1 ei en klop het eigeel los. Kook 4 eieren hard in 10 minuten, laat schrikken in koud water en pel de eieren. Snij de gekookte ham in blokjes van 1½ centimeter. Pel de banaansjalotten en snijd deze fijn. Bekleed de vorm met een enkele reep bakpapier, zo breed als het bakblik. Laat aan beide uiteinden een stukje papier over de rand hangen, dan haal je de pastei er straks makkelijker uit.
Maak eerst de vulling. Snijd de verse worst open en knijp het vlees uit het vel. Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve de eieren, in een grote kom en breng licht op smaak met zout en peper. Meng goed. Bak een stukje van de vulling in een koekenpan en proef het. Zo kun je beoordelen of er genoeg peper en zout in zit. Zet de vulling in de koelkast terwijl je het deeg maakt.
Meng voor het deeg beide soorten bloem in een kom, voeg de boter toe en wrijf het vet met je vingertoppen in de bloem.
Verwarm 200 milliliter water met de reuzel en ½ theelepel zout in een pan tot het net kookt. Giet het bij de bloem en roer met een houten lepel. Kneed het mengsel zodra het voldoende is afgekoeld tot een soepel deeg.
Werk vanaf nu zo snel als je kunt. Rol tweederde van het deeg uit en bekleed de ingevette springvorm hiermee. Laat het teveel aan deeg over de rand hangen.
Duw de helft van de vleesvulling in de met deeg beklede vorm . Snijd een plakje van de boven- en onderkant van elk gekookt ei en leg ze in een rijtje tegen elkaar aan in de vorm.
Voeg de rest van de vleesvulling toe en duw zachtjes aan. Bestrijk de randen van het deeg met wat eigeel. Rol de rest van het deeg uit tot een deksel, leg over de pastei en snijd het overhangende deeg bij. Knijp de randen van het deeg samen en maak een nette rand. Snijd blaadjesvormen uit het overgebleven deeg en versier hiermee de pastei.
Bestrijk de deegdeksel met het losgeklopte eigeel. Maak een paar stoomgaten in het midden. Bak de pastei 30 minuten en draai de oventemperatuur dan omlaag naar 180°C. Bak nog 1 uur. Als de bovenkant te donker dreigt te worden (dus tussendoor kijken!), dek je de vorm af met aluminiumfolie. Laat de pastei helemaal afkoelen in de vorm. Draai, om de pastei uit de vorm te krijgen, de vorm op de zijkant en trek aan het bakpapier. Serveer in dikke plakken.