HomeMediterraan Koude tomatensoep (Gazpacho de rojo de tomates)

Koude tomatensoep (Gazpacho de rojo de tomates)

Posted in : Mediterraan, Slank, Spaans, Vegetarisch, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , , ,

Uit het kookboek “De smaken van Spanje” van Claudia Roden (echt een geweldig kookboek!) komt dit recept van gazpacho. In Spanje eten we dat regelmatig, met warm weer knap je er echt van op. Oorspronkelijk komt het recept uit Sevilla en was het de maaltijd van de landarbeiders die in de groentetuin werkten. Ze namen de ingrediënten mee in een dormillo (houten vijzel) en wreven ze ter plaatse met wat olie, zout, azijn en brood fijn. Gelukkig hebben we tegenwoordig blenders en keukenmachines! Ik heb trouwens 2 sneetjes brood in 2 minuten gedroogd in de magnetron op 900 watt.

Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten

  • 1 dikke snee witbrood of 2 dunne sneden
  • 1 kilo rijpe (pruim)tomaten
  • 1 groene of rode paprika
  • 2-3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels sherryazijn of witte  wijnazijn (of meer naar smaak)
  • 6 eetlepels olijfolie van een goede kwaliteit, bijvoorbeeld Venta del Baron
  • zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel suiker (of meer naar smaak)
Garnituur
  • ½ komkommer
  • ½ rode ui of 4 lente-uitjes
  • ½ groene paprika
  • 1-2 sneden witbrood

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • grill
  • keukenmachine/blender
  • kom
  • plasticfolie

Bereidingstijd

10 minuten + minimaal 1 uur koelen

Bereiden

Droog het brood onder grill zonder het bruin te laten worden en keer het eenmaal. Of gebruik de magnetron, zie hierboven. Breek het dan in stukjes. Was de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de harde, witte delen bij de steelaanzet.
Snijd de paprika doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd de paprika in stukken. Doe de paprika in de keukenmachine of blender en pureer deze. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Doe de rest van de ingrediënten in de keukenmachine/blender en draai er een dunne massa van. Verdun die zo nodig met bijvoorbeeld 1 tot 1 ½ deciliter koud water. Giet de soep in een kom, dek af met plasticfolie en zet voor minstens een uur en maximaal 1 dag in de koelkast. Serveer in kommen, eventueel met garnituur (zie onder).

Variant

Schil een halve komkommer in stukken en doe deze met de tomaten in de keukenmachine/blender.

Garnituur

Schil de komkommer en snijd deze in kleine blokjes. Schil de rode ui en snijd deze fijn of snijd de lente-uitjes fijn. Snijd de paprika doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Rooster het witbrood en snijd deze in blokjes. Voeg de het garnituur naar smaak toe in de kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: