Vorige week met Koningsdag hebben we weer eens bij de Thai gegeten, echt een aanrader! (Taicoon, Marktmeesterstraat 16 in Almere). Als voorgerecht hadden we onder andere dit gerecht, kippendijfilet in pandanbladeren. Ik heb deze week het recept gemaakt, eerst in de oorspronkelijke versie, dat wil zeggen gefrituurd. Vet en heel veel gespatter, daarna moest ik dweilen! De volgende dag heb ik het in de oven klaargemaakt en dit was veel lekkerder. In plaats van korianderwortel heb ik koriandersteeltjes gebruikt. Hieronder mijn beproefde recept…
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 300 gram kippendijfilet
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 1 ½ cm verse gember aan een stuk
- korianderwortel of koriandersteeltjes
- 1 citroengras
- 6 peperkorrels
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels sweet chilisaus
- 2 eetlepels ketjap asin
- 2 eetlepels Worcestershiresaus
- 2 eetlepels zoetstof
- verse pandanbladeren (toko)
- 1 deciliter kokosmelk (Tropical, blik 4 deciliter)
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- keukenmachine of hakmolen van de staafmixer
- dunschiller
- schaal
- bakplaat
- bakpapier
- tapasprikkers
Bereidingstijd
10 minuten, minimaal 45 minuten marineren, 15 minuten bakken
Bereiden
Snijd de kip in dobbelsteentjes.
Pel en snijd de knoflook, de sjalotten en de gember in stukken. Snijd de korianderwortel/-stelen en het cintroengras in stukken. Doe de knoflook, de sjalotten, de gember, de korianderwortel/-stelen, het citroengras, de peperkorrels en het zout in de keukenmachine/hakmolen. Snijd het heel fijn. Voeg de chilisaus, de sojasaus, de Worcestershiresaus, de kokosmelk en de zoetstof toe en maal het tot een glad mengsel. Doe in de kom en roer de stukjes kip erdoor. Dit moet minimaal 45 minuten marineren, maar een dag is nog lekkerder!
Verwarm de oven voor op 230ºC. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Snijd de pandanbladeren in repen van 2 1/2 cm.
Leg een stukje kip, bedekt met marinade, op iedere reep en vouw het dan goed dicht, steek vast met een prikker.
Leg de pakketjes op de bakplaat en bak ze 15 minuten. Haal ze uit de oven en leg ze op een schaal. Verwijder de bladeren vlak voor de kip wordt gegeten.