HomeBijgerecht Doperwtjes met gestoofde kropsla, boter, spekjes en room

Doperwtjes met gestoofde kropsla, boter, spekjes en room

Posted in : Bijgerecht, Lunchgerecht, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , , ,

Onlangs verkocht de groentenman op de markt verse doperwten. Niet goedkoop, maar wat zijn verse doperwten toch lekker!

Onderstaand een recept uit de 17e eeuw. In plaats van de bieslook uit het oorspronkelijke recept, heb ik er een rode ui aan toegevoegd. Verder had ik nog baby Romaine sla liggen en heb ik deze gebruikt in plaats van kropsla. Wel goed wassen, er zit erg veel zand in. Wij hebben het als voorgerecht gegeten, maar het kan ook prima als bijgerecht of als lunchgerecht met wat brood.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 750 gram verse, ongepelde doperwten of 350 gram diepvriesdoperwten
  • 50 gram roomboter
  • 1 rode ui of 2 theelepels bieslook
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 4 kropjes baby Romaine sla (little gem) of 1 kropsla
  • 1 takje tijm
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 tot 2 eetlepels bouillon, vlees of groente
  • 3 eetlepels crème fraîche
baby Romaine sla

baby Romaine sla

Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • slacentrifuge
  • grote pan
  • koekenpan met deksel
Bereidingstijd

10 minuten doppen, 15 minuten voorbereiding, 15 minuten koken

Bereiden

Pel de doperwten. Pel de ui en snijd deze fijn. Of knip de bieslook fijn. Was de sla, verwijder de buitenste, donkergroene bladeren. Dompel de kropjes kort onder in ruim kokend water, laat daarna goed uitlekken. De sla is geslonken en het meeste overtollige vocht is eruit. Snijd de sla in smalle reepjes. Je kan het ook fijnsnijden, maar ik vind het fijn als het nog terug te vinden is.
Laat de doperwtjes half ontdooien (niet te lang), of (oogst en) dop ze op de middag dat je het gerecht gaat bereiden.

Verhit boter en spek totdat het vet gesmolten is maar nog niet verkleurd. Doe de erwtjes in de pan, schep om tot de erwtjes bedekt zijn met een laagje boter/spekvet, doe dan de rest, behalve de room, erbij. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur stoven. Afhankelijk van de erwtjes is vijf tot vijftien minuten nodig. Doe de room erbij, roer nog even door. Serveer direct.

verse doperwten

verse doperwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: