Vlees Voorgerecht

Boerenpaté

Dit recept had ik ook al in mijn kookschrift bij AH staan. Ik vind het leuk om een paté te maken, maar doe dit alleen als ik veel mensen te eten krijg. Weer een reden om snel een Airdnd-avond in te plannen. Roel ging op bezoek bij zijn moeder, en ik weet dat zij van paté houdt. Dus op naar Eddy Wernsen, voor vlees en naar Van de Bor voor kippenlevertjes (vindt de poes ook lekker!).  Ik heb het geserveerd met uienjam, een erg goede combinatie. Mooi als feestelijk voorgerecht, en buren die dit lezen, ook in de oven gemaakt. Ik had geen cognac in huis, maar wel calvados, ook heel lekker in deze paté.

Aantal personen

12

IngrediëntenBoerenpaté is klaar
  • 1 eetlepel boter of olijfolie
  • 1 ui
  • 250 gram kippenlevertjes
  • 1,25 deciliter crème fraîche
  • 500 gram varkenslappen
  • 250 gram speklappen
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 2 eetlepels cognac of calvados
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 50 gram ham
  • 200 gram ontbijtspek (in plakjes)
Keukenmateriaal
  • keukenmachine
  • paté- of cakevorm (inhoud 1 liter) met deksel
  • snijplank
  • koksmes
  • knoflookpers
  • koekenpan
  • oven
  • braadslee
  • aluminiumfolie
Bereidingstijd

1 uur + 30 minuten wachten

Bereiden

Pel en snipper de ui. Snijd de kippenlevertjes in stukjes. Snijd de varkenlappen in stukken. Snijd de speklappen in stukken. Pel de knoflook en pers deze uit. Snijd de ham in reepjes.

Verwarm de oven voor op 175°C. Smelt in een koekenpan de boter en fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig. Schep de levertjes en crème fraîche erdoor en smoor het geheel in ca. 8 minuten heel zachtjes gaar.
Pureer het varkens- en kalfsvlees in de keukenmachine. Gebruik eerst de pulseknop, zodat het geheel goed mengt. Voeg de knoflook, eieren, cognac, koekkruiden,  zout en naar smaak peper toe. Blijf alles mengen tot het een gladde massa wordt. Stop de machine en schep de kippenlevertjes met room en de ham erdoor.
Bekleed de vorm met plakjes spek en schep het patémengsel erin. Strijk de bovenkant glad. Leg de rest van het ontbijtspek erop. Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie.
Zet een braadslede op het rooster van de oven. Zet de vorm in de braad­slede en vul deze tot 2 cm onder de rand van de vorm met kokend water. Laat de paté in circa 1½ uur gaar worden.
Haal de vorm uit de braadslede en laat de paté in de vorm op een rooster afkoelen. Bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
Snijd de paté in plakken. Lekker met uienjam en warme toast. Zelfgemaakte paté is het lekkerst na een paar dagen rijpen. Laat de paté in de vorm afkoelen en bewaar hem in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.