Lunchgerecht Vegetarisch Voorgerecht

Aardpeersoep met hazelnoten-spinaziepesto

Aardpeerknollen
Aardpeerknollen

Bij het 22dinner van Pien was ook een vegetariër te gast, dus was het handig om voor de soep ook een vegetarisch recept te kiezen. Het werd dit recept uit de Delicious., een variatie op een recept van Ottolenghi. Het was wel een gedoe om de aardperen te krijgen, als ik ze ergens zag liggen dan nam ik ze maar direct mee, ze zijn wel even houdbaar in de koelkast. Ik was me ervan bewust dat aardpeer een vergeten groente is, maar dat ze dit ook vergeten te bestellen bij de Sligro en de grote Jumbo… Wat ik verder leuk vind aan aardperen is dat je ze kan planten in je tuin, ze geven prachtige bloemen.  Het schillen is wel een werkje, voor het diner voor 14 personen ben ik wel een uurtje aan het schillen geweest.
Op de foto is de soep geserveerd in de prachtige schildpadkopjes die wij van zijn moeder hebben gekregen. Ik gebruik altijd houdbare volle melk omdat ik deze altijd voor de cappuccino in huis heb.

Bloeiende aardperen
Bloeiende aardperen
Aantal personen

6

Ingrediënten
  • 4 eetlepels olijfolie + extra ter garnering
  • 2 banaansjalotten (schoongemaakt 100 gram)
  • 1 prei, alleen het witte deel (120 gram)
  • 3 tenen knoflook
  • 1,2 kilo aardperen (geschild 950 gram)
  • 2½ deciliter droge witte wijn
  • 5 deciliter volle melk
  • 7 deciliter water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 10 gram bieslook
  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 1 eetlepel hazelnootolie
  • 30 gram (mini)spinazie
  • 10 gram dragon
  • 1 (bio)citroen
  • 1-2 groene rawits
  • ¼ theelepel zout
  • 2½ eetlepel water
Keukenmateriaal
  • oven
  • blender
  • plastic zakje
  • vleeshamer
  • koksmes
  • snijplank
  • rubber handschoenen
  • schaaltje
  • grote pan
Bereidingstijd

20 minuten voor de pesto, 30 minuten schillen, 75 minuten bereiden inclusief kooktijd, totaal 125 minuten.

Bereiden

Maak eerst de pesto. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze in 15 minuten in de oven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen. Doe ze in een plastic zak en hak ze grof met een vleeshamer of iets anders waarmee je ze kan pletten. Pel 1 teentje knoflook. Rasp de schil van de citroen. Haal de steeltjes van de rawits, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Ik doe hier altijd handschoenen bij aan!
Doe 20 gram gehakte hazelnoten, de hazelnootolie, 2 eetlepels olijfolie, de spinazie, de dragon, de citroenrasp, de knoflook, de rawits, het zout en de 2½ eetlepel water in de blender en mix dit tot een gladde, vloeibare puree. Doe in een schaaltje en zet de pesto tot gebruik opzij. Spoel de blender af, deze heb je straks weer nodig om de soep te pureren.

Pel de sjalotten en snijd deze in dunne ringen. Snijd de prei overlangs doormidden, snijd deze in dunnen halve ringen en was de halve ringen. Pel de overige 2 tenen knoflook en hak deze fijn. Schil de aardperen en snijd deze in plakjes van 1-2 millimeter dikte.
Zet een grote pan met 2 eetlepels olijfolie op halfhoog vuur. Voeg de sjalot toe en smoor in 3 minuten. Roer ze 2 tot 3 keer om. Doe de prei en de knoflook erbij en smoor nog 3-4 minuten tot de sjalotten glazig zijn en de prei gaar is, maar zonder te kleuren. Voeg de aardperen toe en smoor ze 12 minuten tot ze zachter en gekaramelliseerd zijn. Roer ze af en toe om. Giet de wijn ervoer, breng aan de kook en laat de soep in 3-4 minuten op halfhoog vuur tot driekwart inkoken. Roer de melk en de bouillon erdoor en breng aan de kook. Schuim zonodig het oppervlak af en draai het vuur halfhoog. Laat de soep 50 minuten zachtjes koken, roer om de paar minuten tot de aardperen gaar en volledig zacht zijn. Neem de pan van het vuur, giet de soep in de blender. Pureer de soep mooi glad, voeg eventueel nog wat water toe en breng op smaak met flink wat gemalen zwarte peper.Knip de bieslook fijn.

Schenk de soep voor het serveren in borden of kommen en besprenkel met de hazelnoten-spinaziepesto. Bestrooi met de bieslook, de overgebleven hazelnoten en wat olijfolie. Serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.