Het was al weer een tijdje geleden dat we zelf worst hadden gemaakt, tijd om weer eens een nieuw recept te verzinnen. Roel had zin in een Oosterse smaak, ik had zelf meer zin in Mediterraanse worst. Dus heb ik het gehakt door de helft gedaan en twee soorten gemaakt. De gehaktmolen/worstmachine heb ik een tijdje terug bij de Kijkshop gekocht en deze doet het uitstekend, is wel wat lawaaierig. Je kan er 3 verschillende messen in stoppen, zodat je verschillende grofheden van gehakt kan maken. Ook steak tartare draaien we in deze machine, op de grofste stand. De darmen koop ik via internet bij Natural Spices, deze zijn in de koelkast lang houdbaar. Voor een filmpje over worst draaien, zie hier, ik heb het geluid uitgezet, want er zit een irritant pianomuziekje onder. Wij draaien altijd met z’n tweeën, een duwt het vlees in de molen en de ander vult de darm.
Wij aten de worsten met geroosterde groenten (courgette, ui, wortel) en breekbrood. Mees en Sara vonden de Spaanse worst het lekkerst, Roel en ik de Indiase. Mocht je worst maken teveel werk vinden, maar deze worsten toch een keer willen proeven, zet dan een reactie in de recept, dan maak ik ze op bestelling.
Aantal worsten
20
Ingrediënten
Basis
- 1000 gram procureur
- 500 gram speklap
- 20 gram zout
- darm
Indiase worst
- 2 banaansjalotten
- 4 eetlepels olie
- 1½ theelepel cayennepeper
- 2 theelepels garam masala
- 2 theelepels kerriepoeder
- 4 theelepels karwijzaad
Spaanse worst
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 geroosterde paprika (pot)
- 12 zwarte olijven ontpit (pot)
- 25 gram hazelnoten
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 1 theelepels gemalen chilipeper
- 2 eetlepels olijfolie
Keukenmateriaal
- koksmes
- plank
- gehaktmolen met worsttuit
- 2 grote kommen
- 1 kleine kom
- koekenpan
- oven
- bakplaat of braadslee
- bakpapier
- (handschoenen)
Bereidingstijd
Bereiden
Indiase worst: Pel de sjalotten en hak deze fijn. Doe de olie in de koekenpan en fruit op middelhoog vuur de sjalotten met de cayennepeper, garam masala, kerriepoeder en karwijzaad totdat de sjalotten glazig zijn. Haal uit de pan en laat het mengsel in de kom in koud water of in de koelkast afkoelen. Maak de koekenpan schoon.
lijkt me heerlijk, krijgen we die op de reunie?
Ze waren inderdaad lekker, we weten nog niet wat we met het familieweekend gaan koken, we laten dit van het weer afhangen.