HomeHoofdgerecht Verse Spaanse en Indiase worst

Verse Spaanse en Indiase worst

Comments : 2 Posted in : Hoofdgerecht, Indiaas, Spaans, Vlees on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Het was al weer een tijdje geleden dat we zelf worst hadden gemaakt, tijd om weer eens een nieuw recept te verzinnen. Roel had zin in een Oosterse smaak, ik had zelf meer zin in Mediterraanse worst. Dus heb ik het gehakt door de helft gedaan en twee soorten gemaakt. De gehaktmolen/worstmachine heb ik een tijdje terug bij de Kijkshop gekocht en deze doet het uitstekend, is wel wat lawaaierig. Je kan er 3 verschillende messen in stoppen, zodat je verschillende grofheden van gehakt kan maken. Ook steak tartare draaien we in deze machine, op de grofste stand. De darmen koop ik via internet bij Natural Spices, deze zijn in de koelkast lang houdbaar. Voor een filmpje over worst draaien, zie hier, ik heb het geluid uitgezet, want er zit een irritant pianomuziekje onder. Wij draaien altijd met z’n tweeën, een duwt het vlees in de molen en de ander vult de darm.
Wij aten de worsten met geroosterde groenten (courgette, ui, wortel) en breekbrood. Mees en Sara vonden de Spaanse worst het lekkerst, Roel en ik de Indiase. Mocht je worst maken teveel werk vinden, maar deze worsten toch een keer willen proeven, zet dan een reactie in de recept, dan maak ik ze op bestelling.

Aantal worsten

20

Ingrediënten
Basis
  • 1000 gram procureur
  • 500 gram speklap
  • 20 gram zout
  • darm
Indiase worst
  • 2 banaansjalotten
  • 4 eetlepels olie
  • 1½ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels garam masala
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 4 theelepels karwijzaad
Spaanse worst
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 geroosterde paprika (pot)
  • 12 zwarte olijven ontpit (pot)
  • 25 gram hazelnoten
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepels gemalen chilipeper
  • 2 eetlepels olijfolie
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • plank
  • gehaktmolen met worsttuit
  • 2 grote kommen
  • 1 kleine kom
  • koekenpan
  • oven
  • bakplaat of braadslee
  • bakpapier
  • (handschoenen)
 Bereidingstijd
40 minuten + wachttijd + 35 minuten oventijd
Bereiden
Snijd het vlees in grote blokken. Maal deze in de gehaktmolen fijn met het grofste mes. Zet het gehakt koel weg en maak de gehaktmolen schoon. Laat de darm in de kleine kom met koud water 15 minuten weken.
Indiase worst: Pel de sjalotten en hak deze fijn. Doe de olie in de koekenpan en fruit op middelhoog vuur de sjalotten met de cayennepeper, garam masala, kerriepoeder en karwijzaad totdat de sjalotten glazig zijn. Haal uit de pan en laat het mengsel in de kom in koud water of in de koelkast afkoelen. Maak de koekenpan schoon.
Spaanse worst: pel de sjalot en de knoflook en hak deze fijn. Snijd de olijven en de geroosterde paprika in kleine stukjes. Hak de hazelnoten fijn, ze moeten nog wel herkenbaar zijn, dus geen poeder. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin alle ingrediënten, totdat de ui glazig is. Haal uit de pan en laat het mengsel in de kom in koud water of in de koelkast afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het mengsel voor Indiase worst in een grote kom met de helft van het gehakt, kneed ongeveer 5 minuten. Neem een stukje van het mengsel en bak dit in een koekenpan, zo kan je proeven of de smaak goed is. Zet koel weg. Doe het mengsel voor de Spaanse worst in de andere grote kom met de andere helft van het gehakt, kneed ook dit mengsel ongeveer 5 minuten. Bak ook hiervan een stukje om te proeven. Zet koel weg.
Zet de worsttuit op de gehaktmolen en stroop de darm om de tuit. Doe het Indiase gehakt in de molen en vul de darm. Maak de machine schoon en herhaal dit met het Spaanse gehaktmengsel.
Bekleed de bakplaat of braadslee met bakpapier en leg hier op de worsten, eventueel op een bedje van grof gesneden groente. Schuif de bakplaat in de oven en bak de worsten 35 minuten, keer halverwege om.

2s COMMENTS

2 thoughts

  • martine
    juni 1, 2015 at 10:10 am

    lijkt me heerlijk, krijgen we die op de reunie?

    • Els
      juni 3, 2015 at 2:11 pm

      Ze waren inderdaad lekker, we weten nog niet wat we met het familieweekend gaan koken, we laten dit van het weer afhangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: