Dit typisch Italiaans gerecht heb ik een paar jaar geleden op mijn verjaardag voor het eerst gegeten. We waren op vakantie in Le Marche in Italië en wilden lekker gaan eten. De eigenaar van het huis dat wij hadden gehuurd raadde ons een restaurant aan en bood ook aan te reserveren. ’s Avonds stapten we in de auto, een stukje over de provinciale weg en dan rechtsaf. We reden de middle of nowhere in en reden hier een geruime tijd. Uiteindelijk kwamen we bij een heel drukke parkeerplaats en een volgeboekt restaurant. Men had ons aangeraden vooraf de pasta met eekhoorntjesbrood te eten en als hoofdgerecht tagliata di manzo. Na een enorme schotel met pasta, waarin veel room was verwerkt, zaten we eigenlijk al vol. En toen moesten de biefstukreepjes nog komen: meer dan 1000 gram met 4 personen. Het was verrukkelijk, jammer dat we geen honger meer hadden… Tagliata betekent letter “gesneden” in het Italiaans. De laatste keer dat we dit hebben gegeten hebben we jodenhaas gebruikt. Joden- of diamanthaas is vlees dat zich bevindt tussen de schouders, dat wil zeggen aan de voorkant van het rund. Het stukje vlees heeft deze naam gekregen omdat orthodoxe joden vanwege hun spijswetten geen vlees van de achterbout mogen eten. Het is veel goedkoper dan ossenhaas en zeker net zo lekker!
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 600 gram biefstuk of entrecôte of jodenhaas
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen, liefst biologisch
- 40 gram rucola
- 50 gram Parmezaanse kaas
Keukenmateriaal
- snijplank
- koksmes
- koekenpan
- bord
- deksel
- citruspers
- metalen zeef
- kaasschaaf
Bereidingstijd
15 minuten
Bereiden
Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit 3 eetlepels olie en bak het vlees 6 minuten op hoog vuur. Keer halverwege. Neem de biefstukken uit de pan en laat 5 minuten rusten op een bord onder aluminiumfolie of een deksel.
Schenk ondertussen het bakvet uit de pan en verhit de rest van de olie in dezelfde pan. Voeg de takjes rozemarijn toe. Kneus de tenen knoflook met het lemmet van een mes. Voeg toe aan de olie.
Boen de citroen goed schoon. Rasp de gele schil van de citroen en voeg toe. Pers de vrucht uit en voeg de helft van het sap toe. Schenk de warme dressing door een metalen zeef (een plastic zeef zou door de warmte kunnen smelten).
Snijd het vlees in plakjes van ½ cm en besprenkel met de helft van de dressing. Meng de andere helft van de dressing door de rucola en leg deze op de biefstuk. Schaaf de kaas erover.