HomeHoofdgerecht Stoofvlees met Kostelixbier en fruitstroop

Stoofvlees met Kostelixbier en fruitstroop

Posted in : Hoofdgerecht, Vlees on by : Els Tags: , , ,

Het dagelijks plaatsen van een recept lukt niet echt, het is toch iets meer werk dan gedacht. Wel probeer ik nu nog vaker iets nieuws uit. Dit keer heb ik een recept uit het Jamie magazine van deze maand gebruikt, omdat de runderlappen met 35% korting waren. In plaats van een flesje Dubbelbier heb ik een flesje Kostelix Grand Cru gebruikt, dit bier wordt door mijn man samen met een vriend gebrouwen. Ook verkocht mijn Appie geen appel-perenstroop, vandaar de fruitstroop!

Aantal personen

4 – 6 personen

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 kilo doorregen runderlappen
  • 4 eetlepels bloem
  • 60 gram roomboter
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse oregano of 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 runderbouillonblokje
  • 200 milliliter water
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 300 milliliter dubbel bier (Kostelix Grand Cru)
  • 1 bol knoflook
  • 4 eetlepels fruitstroop
  • 1 kilo kruimige aardappels

Keukenmateriaal

  • plank
  • koksmes
  • gietijzeren braadpan met deksel
  • oven
  • bakpapier
  • schuimspaan
  • kommetje

Bereidingstijd

3,5 uur

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Schil de ui en snijd deze in fijne blokjes en zet apart. Snijd het vlees in grote stukken van 2×2 centimeter en bestrooi het met peper, zout en bloem. Verhit de boter in een grote, ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en voeg het vlees toe als het schuim van de boter is weggetrokken. Bak de de helft van het vlees rondom bruin, schep uit de pan met een schuimspaan en bak de rest van het vlees bruin. Doe de eerste portie vlees weer terug in de pan, voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Voeg het laurierblaadje, de oregano, het bouillonblokje, het water en de reepjes zongedroogde tomaat toe en blus het geheel af met het bier.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat, zet de pan op de bakplaat, doe de deksel erop en schuif hem in de voorverwarmde oven. Laat het gerecht 1½ uur zachtjes stoven. Kwast ondertussen de bol knoflook in met wat olijfolie en leg hem op de bakplaat naast de pan. Laat de knoflook in een uur helemaal zacht worden. Haal hem dan uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Snijd het topje van de knoflook, knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de fruitstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees in de oven en laat het dan nog een 1½ uur verder garen.

Boen de aardappels schoon, snijd deze in stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Verwijder de laurierblaadjes en serveer het vlees met de aardappels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: