Hoofdgerecht Italiaans Pasta Vlees

Spinazie-ricottacannelloni met ham

Ik ben dit weekend weer lekker zelf pasta gaan maken, eerst eenvoudige spaghetti en de dag erna deze cannelloni. Ik heb al jaren een pastamachine, bij de meeste mensen is dit een zogenaamd “keukenlijk”, maar bij mij niet. De machine staat altijd klaar in mijn werkkamer, want ik kan hem verder nergens op vastschroeven.  Ik heb de spinazie wat af laten koelen, met de blote hand ging het verspreiden over de pastavellen veel gemakkelijker dan met lepels/vorken.

Aantal personen

4

Ingrediënten

2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
4 eetlepels olijfolie
1 ui
3 tenen knoflook
600 gram verse spinazie
1 pak koelverse lasagne (12 vellen) of zelfgemaakte pasta
12 plakken Italiaanse ham, bijv. parma of san daniele
1 bakje ricotta (250 gram)
1 grote beker crème fraîche (200 gram)
50 g Parmezaanse kaas

Keukenmateriaal
  • staafmixer of blender of keukenmachine
  • oven
  • grote koekenpan
  • vergiet
  • sauspan
  • ovenschaal 1½ liter
  • kaasrasp
  • schaal om crème fraîche los te roeren
Bereidingstijd

± 35 minuten + 30 minuten oventijd

Bereiden

Pel de ui en de knoflook en snijd beide fijn. Pureer de blikken tomaat met de staafmixer of in de keukenmachine/blender. Verwarm de oven voor tot 175°C.  Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Voeg de spinazie in 2 porties toe en laat al omscheppend slinken. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Verhit in een sauspan de resterende 2 eetlepels olijfolie. Fruit hierin de ui met de knoflook 1 minuut. Schenk de gepureerde tomaten erbij en kook de saus ± 8 minuten tot een dikkere tomatensaus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schenk wat van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal (inhoud 1½ liter).

Beleg elk lasagnevel met parmaham. Schep daarover een baan spinazie en bedek met wat ricotta. Bestrooi met zout en peper. Rol de lasagnevellen om de spinazievulling. Leg de cannelloni strak naast elkaar in de ovenschaal en schenk er de rest van de tomatensaus over.

Rasp de Parmezaanse kaas. Roer de crème fraîche glad met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas, verdun eventueel met wat water, mocht het te dik zijn, en verdeel gelijkmatig over de tomatensaus. Zorg dat de vellen goed bedekt zijn, anders blijven ze tijdens het bakken niet zacht. Strooi er de rest van de kaas over en eventueel nog wat peper. Bak de cannelloni in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten gaar en met een goudbruine bovenkant.spinazie-ricottacannelloni met ham bereiding

2 Reacties

  1. Fijn! Ik heb het gisteren weer gemaakt en weer succes. Ik zal het recept aanpassen met de zalmversie! Ik heb je wel gemist bij het gezellige draaien van de pasta…

Laat een antwoord achter aan Els Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.