Oosters Vlees

Siu Yuk (geroosterd buikspek)

Buikspek: een guilty pleasure voor mij. Maar dan wel met een echt lekker knapperig korstje. Ik heb al een paar keer een poging gedaan, maar eigenlijk nooit tot mijn tevredenheid. Nu stond er afgelopen weekend een recept in het Volkskrant Magazine een recept van Julie Ng, Siu Yuk. Op naar de Sligro, want in de supermarkt koop je tegenwoordig alleen nog maar lapjes en geen grotere stukken vlees. Je moet wel een dag van tevoren beginnen, je kookt het eerst even, dan snijd je het in en daarna moet het een nacht marineren. Neem ook voor het roosteren de tijd, want het is echt het lekkerst als het superknapperig is! Shaoxing rijstwijn koop je o.a. bij Amazing Oriental, zij hebben een webshop.

Aantal personen

8

Ingrediënten

  • 1000 gram buikspek, dik stuk met half vlees, half vet en met zwoerd
  • 6 theelepels zout
  • 2 eetlepels Chinees vijfkruidenpoeder
  • 4 eetlepels shaoxing rijstwijn + extra om te bestrijken
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • grof zeezout
  • witte rijst
  • hoisinsaus

Keukenmateriaal

  • kookpan waar het vlees in past
  • bak ijswater
  • keukenpapier
  • vorkje/vleesprikker
  • kommetje voor marinade
  • koksmes
  • snijplank
  • aluminiumfolie
  • kookkwastje

Bereidingstijd

20 minuten + een nacht in de koelkast + ruim een uur in de oven + 15 minuten rusten

Bereiden

Zoals al gezegd: begin een dag van tevoren. Leg het buikspek in een pan, bedek met water, voeg 2 theelepels zout toe en breng aan de kook. Verplaats het na 5 minuten naar een bak ijswater om af te koelen. Droog goed af met keukenpapier en prik met een vorkje of een vleesprikker het zwoerd vol gaatjes – hoe meer hoe beter. Prik niet te diep – niet tot in het vlees. Snijd de onderkant van het vlees twee keer in de lengte in tot 1 cm onder het zwoerd.

Maak een marinade van het Chinees vijfkruidenpoeder, de shaoxing-rijstwijn, het knoflookpoeder, 2 theelepels zout en de suiker. Vouw met driedubbel aluminiumfolie een bakje om het spek waar het vlees precies inpast, doe de marinade en het spek erin. Het folie moet het vlees net bedekken maar het zwoerd vrij en droog laten. Wrijf dat in met 2 theelepels zout en leg een nacht onafgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden. Droog het zwoerd de volgende dag goed af met keukenpapier. Bestrijk met rijstazijn en bedek met een laag grof zeezout en zet het spek met bakje en al in de voorverwarmde oven. Rooster 45 minuten. Schraap dan het zout eraf, zet de oven op de grillstand en rooster het nog eens 15 tot 20 minuten, tot er kleine belletjes in het zwoerd komen en het prachtig goudbruin, gepoft en knapperig is.

Laat het vlees een kwartier rusten voor je het aansnijdt. Serveer met witte rijst en hoisinsaus.