Uit mijn favoriete barbecuebook van Steven Raichlen “Culinair barbecueën” komt dit recept voor rundersaté. Helaas was Eddy vandaag op vakantie en moesten we naar een andere slager. Deze had geen mooi stuk runderstoofvlees meer aan het eind van de zaterdag, hierdoor “moesten” we genoegen nemen met een stuk biefstuk om dit gerecht te maken. Ik ga het zeker nog een keer met stooflappen proberen, want als dat lekker is, waarom zou ik dan biefstuk kopen? Sereh is Indonesisch voor citroengras, ketoembar is korianderzaad en goela jawa is bruine suiker. Als plantaardige olie mag je alle soorten gebruiken, zonnebloem, maïs, arachide, het maakt niet uit. De marinade kan ook worden gebruikt voor varkensvlees, lamsvlees, kip en zelfs vis!
Aantal personen
ongeveer 36 satés
Ingrediënten
Voor het vlees en de marinade
- 2 tot 3 stengels sereh
- 2 teentjes knoflook
- 1 tot 3 Thaise pepers of jalapeñopepers (ik gebruikte gewoon Spaanse pepers)
- 15 gram korianderblaadjes
- 2 eetlepels goela jawa
- 3 theelepels gemalen ketoembar
- 0,75 deciliter vissaus (nam plaa) of sojasaus
- 0,6 deciliter citroensap
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 600 gram stoofvlees aan 1 stuk
Om erbij te serveren
- 15 gram geroosterde pinda’s
- 15 gram korianderblaadjes
- komkommersalade
- Aziatische pindasaus
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- 36 lange, dunne bamboe prikkers
- eventueel slagerstouw of een kwastje
- keukenmachine of staafmixer
- ondiepe schaal
- barbecue
- serveerschaal of bananenblad
Bereidingstijd
Bereiden
Leg een uur van tevoren de bamboeprikkers in koud water, hierdoor verbranden ze minder snel.
Maak de stengels sereh schoon, snijd de bladeren eraf (gooi ze niet weg) en snijd in stukken. Pel de knoflook. Maak de pepers schoon, verwijder voor een iets minder pittige versie de zaadjes. Doe de sereh, knoflook, rode peper, koriander, goela djawa, gemalen ketoembar, de vis- of sojasaus, de citroensap en 2 eetlepels olie in de keukenmachine en maal tot een marinade.
Maak inkepingen in de stooflap, snij hem in overdwars in lange dunne repen; houd het mes daarbij in een hoek van 45 graden op het vlees. Elke reep moet zo’n 12 centimeter lang, 2 centimeter breed en 30 millimeter dik zijn. Rijg de repen aan de spiezen en leg deze in een ondiepe schaal. Giet de marinade over het vlees en laat 30 minuten intrekken, waarbij je de spiezen draait voor een gelijkmatige verdeling van de marinade
Maak een kwastje van de apart gehouden serehbladeren om te bedruipen (of gebruik gewoon een ander kwastje).
Hak de pinda’s en de koriander om erbij te serveren grof.
Maak de barbecue goed heet. Als je klaar bent om te beginnen, borstel je het rooster goed schoon en vet je het in met de resterende olie. Leg de satés op de barbecue zodat het vlees boven het vuur ligt en de lege stukken spies weg van het vuur (nog minder kans op het verbranden van de stokjes). Gril het vlees en bedruip met behulp van het (sereh)kwastje met de resterende olie tot het vlees gaar is, 1 tot 2 minuten per kant. Leg de satés op een schaal of op een bananenblad en bestrooi ze met de pinda’s en de koriander. Geef er desgewenst komkommersalade en/of Aziatische pindasaus bij.