Hoofdgerecht Italiaans Lunchgerecht Vlees

Polpettone (Italiaans gehaktbrood)

 Dit feestelijke en superlekkere gehaktbrood hebben we onlangs gemaakt als onderdeel van een 5 gangen-lunch. Vooraf koude komkommersoep, daarna in biet gemarineerde zalm, toen pizza bianca, deze polpettone en als toetje aardbeien met 3 chocolade-ijs, slagroom, kletskoppen, slagroom en balsamicoparels. Het gehaktbrood is eenvoudig te maken en kan vooraf worden gemaakt, dan zet je het nog even in de oven op 100°C om warm te laten worden. Ik kon geen Italiaans gehakt krijgen, dus heb ik zelf gehakt gekruid met fijngehakte rozemarijn, marjoraan, tijm, salie, zout en peper, en dit was nog veel lekkerder! In plaats van pancetta (duur) heb ik gerookt ontbijtspek gebruikt. Het recept komt van @albertheijn.

Aantal personen

6

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 sneetjes witbrood
  • 295 gram gegrilde paprika’s (potje)
  • 2 bolletjes mozzarella (zakje 125 g)
  • 20 gram platte peterselie (bakje)
  • 600 gram Italiaans gekruid gehakt of mager rundergehakt met verse kruiden, zie boven
  • 1 deciliter melk
  • 160 gram pancetta (Italiaans spek, plakjes) of gerookt ontbijtspek

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • cakevorm van 30 centimeter (ik gebruikte een glazen)
  • oven

Bereidingstijd

1 uur, waarvan 30 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de korstjes van het brood. Laat de paprika’s uitlekken in een vergiet en snijd ze in repen. Snijd de mozzarella in plakken en de peterselie fijn.

Meng het gehakt in een kom met de ui en knoflook en eventueel met de fijngehakte Italiaanse verse kruiden, mocht je ongekruid rundergehakt gebruiken. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 minuten. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.

Bekleed de bodem en randen van de cakevorm met de pancetta. Verdeel 1/3 van het gehakt over de bodem van de cakevorm. Verdeel de helft van de paprika, de helft van de mozzarella en de helft van de peterselie erover. Verdeel 1/3 van het gehakt erover en vervolgens de rest van de paprika, peterselie en mozzarella. Verdeel 1/3 van het gehakt erover. Vouw de pancetta eromheen.

Bak in ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven, laat 5 minuten rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Snijd in plakken en serveer.

Combinatietip: Heb je polpettone over? Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Koud smaakt-ie de volgende dag heerlijk op een knapperig wit broodje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.