Hoofdgerecht Italiaans Mediterraan Vlees

Pizza bianca met rauwe ham, rucola en basilicum

Ik hoorde deze week op de radio dat de kant-en-klaar pizza’s en pasta’s te zout zijn, soms zit er wel 7 gram zout in, terwijl je maximaal 6 gram per dag mag hebben. Pizza maken is helemaal niet moeilijk, maar kost wel even werk. Mees houdt vooral van pizza Hawaii, maar deze keer zal hij het met een pizza bianca moeten doen, een witte pizza. Het lekkerste is de pizza’s bakken op een pizzasteen. Deze leg je in de oven en je zet de oven dan aan op de hoogste stand, meestal is dit 250°C. Als je oven 250°C heeft bereikt is de steen zo heet, dat je er de lekkerste pizza’s op kan bakken. De pizza’s bak je in 8 tot 10 minuten gaar op de pizzasteen. Laat de mozzarella goed uitlekken, want anders krijg je een slappe pizza.

Aantal pizza’s

2

Ingrediënten
  • 300 gram bloem
  • half zakje instant gist (3,5 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 deciliter water
  • 1 theelepel rietsuiker
  • snufje oregano
  • 2 bollen (buffel)mozzarella
  • 10 plakken parmaham of andere rauwe ham
  • handje rucola
  • beetje Parmezaanse kaas
  • bosje verse basilicumblaadjes
  • olijfolie
Keukenmateriaal
  • kom
  • mixer met deeghaken
  • vochtige theedoek
  • pizzasteen
  • deegroller
  • oven
Bereidingstijd

6 minuten kneden + 1 uur rijzen + maximaal 10 minuten oventijd

Bereiden

Strooi de bloem in een kom en meng er het gist, de suiker, en het zout door. Maak in het midden een kuiltje en giet hier de olijfolie en het water in. Meng met de mixer met deeghaken de bloem door het vocht waarbij je steeds meer bloem meepakt. Als bijna alle bloem erdoor zit kun je het verder mengen en kneden. Kneed het deeg in 6 minuten tot een samenhangende, elastische bol. Leg de bol deeg in een schaal met een vochtige theedoek erover. Laat hem minimaal een uur rijzen totdat hij 2 keer zo groot is.

Als het deeg heeft gerezen, verdeel je het in tweeën en rol je er 2 ronde pizza’s van. De pizza’s bianca beleg je met de buffelmozzarella, een snufje oregano en besprenkel je met een beetje olijfolie. Hierna bak je ze één voor één in 8 tot 10 minuten gaar. Als je de pizza’s eruit haalt, leg je de parmaham erop, bestrooi je ze met wat blaadjes basilicum en de rucola. Als laatste rasp je er nog wat Parmezaanse kaas over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.