Hoewel ik op dit moment niet echt druk aan betaald werken doe, besteed ik nog wel veel tijd aan mijn vrijwilligerswerk. Ik ben namelijk al 7 jaar taalvrijwilliger en help Nederlandse mensen en anderstaligen met het verbeteren van de Nederlandse taal en ik doe dit met heel veel plezier. Van de bibliotheek in Almere mocht ik als kerstcadeau wat uitzoeken bij Tintelingen en uiteraard heb ik daar 2 boeken uitgezocht, kookboeken wel te verstaan. Uit het herziene boek Homemade basics van Yvette van Boven komt dit recept van gehaktballetjes. Uiteraard heb ik het wat aangepast, zo heb ik het half-om-halfgehakt vervangen door rundergehakt en de witte rijst door zilvervliesrijst. De saus heb ik verrijkt met kastanjechampignons en shiitake. Het resultaat is geweldig, licht-pittige sappige gehaktballetjes in een smaakvolle saus, zeker met extra korianderblad!
Wij hebben het gegeten met Libanees volkorenbrood van het merk Souq. Dit merk is ontwikkeld door Nadia Zerouali en Merijn Tol, bekende tv-koks op het gebied van het Midden-Oosten en het is nu gewoon bij AH te koop, dus je bent niet meer afhankelijk van een oosterse supermarkt. Ook de harissa is van dit merk te koop.
Aantal personen
4
Ingrediënten
Tomatensaus
- 2 grote banaansjalotten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 2 theelepels karwijzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1 eetlepel harissa (of sambal badjak)
- 250 gram kastanjechampignons
- 100 gram shiitake
- 1 blik gepelde tomaten, het liefst van het merk Mutti
- 1 citroen
- zeezout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
Gehaktballetjes
- 500 gram mager rundergehakt
- 40 gram zilvervliesrijst (je hebt 100 gram gekookte rijst nodig)
- 1 ei
- 1 banaansjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel harissa (of sambal badjak)
- zeezout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- eventueel korianderblad om te garneren
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- citruspers
- kom om gehakt te kneden
- ovenbestendige koeken- of hapjespan
Bereidingstijd
15 minuten + 25 oventijd
Bereiden
Voorbereiding
Kook de zilvervliesrijst volgens de instructie op de verpakking en laat hem afkoelen. Pel de 3 sjalotten. Snijd 2 sjalotten in ringen en snijd 1 sjalot fijn. Pel de 3 tenen knoflook en hak deze fijn, je hebt 1 teen nodig voor de saus en 2 voor de balletjes. Rasp de schil van de citroen en pers hem daarna uit. Snijd de paddenstoelen in plakjes.
Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 175°C).
Gehaktballetjes
Meng in een kom het gehakt met de afgekoelde zilvervliesrijst, ei, gesnipperde sjalot, 2 tenen gehakte knoflook, harissa, geraspte citroenschil en naar smaak zout en versgemalen zwarte peper en kneed dit minimaal 5 minuten door, de balletjes worden hier stevig van.
Saus
Doe voor de saus 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de sjalotringen op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren. Voeg dan de knoflook, korianderzaad, karwijzaad en harissa toe en bak dit 2 tot 3 minuten totdat je specerijen ruikt. Doe dan de paddenstoelen erbij en bak dit 3 minuten. Maak het blik tomaten open en knijp de tomaten boven de pan fijn en doe het citroensap erbij. Breng de saus aan de kook, proef en voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
In de oven
Rol gehaktballetjes ter grootte van een golfbal en leg deze in de saus, zorg dat ze niet tegen elkaar aanliggen. Zet de koekenpan in de oven en bak de balletjes 25 minuten in de oven. Bestrooi eventueel met korianderblad en serveer met Libanees brood.