Hoofdgerecht Mediterraan Vlees

Orzo met gehaktballetjes in tomatensaus

Orzo of riso zijn pastasoorten die eruit zien als rijst, maar toch echt pasta zijn. Het is lekker in de soep, maar je kunt er ook dit eenvoudige en superlekkere eenpansgerecht mee maken.  Orzo en riso zijn allebei bij AH te koop.

Je maakt de gehaktballetjes door de worsten uit te knijpen. Dit scheelt veel kneedwerk, normaal moet je gehakt best een tijdje kneden om het een mooie vaste substantie te laten worden. Je kunt de grootte van de balletjes op de foto zien. Ik gebruikte venkelworst van de Sligro, maar je kunt ook andere worst, zoals runderbraadworst of Catelaanse worstjes gebruiken. Deze laatste zijn o.a. te koop bij AH. Sinds een paar maanden zijn de kerstomaatjes van Mutti favoriet bij ons thuis, meestal gebruiken wij deze in plaats van de gebruikelijke gepelde tomaten. Ik had nog een rest geraspte Goudse kaas in de koelkast, dit laatste heb ik bij het gerecht op de foto gebruikt in plaats van de Parmezaanse kaas of pecorinokaas.

Aantal personen

4-6

Ingrediënten

  • 800 gram (varkens)saucijzen, liefst met venkelzaad
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram kerstomaatjes uit blik, Mutti of gepelde tomaten
  • 400 gram orzo of risoni
  • 750 milliliter runder- of kippenbouillon
  • geraspte Parmezaanse kaas of pecorinokaas, voor erover
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Kruidengremolata

  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 (bio)citroen
  • 4 eetlepels fijngesneden gemengde kruiden (dragon, bladpeterselie en basilicum)
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • platte schaal
  • bakpapier
  • hapjespan of braadpan
  • pollepel
  • kom
  • rasp
  • citruspers

Bereidingstijd

35 minuten

Bereiden

Haal het vel van de saucijzen en rol van het saucijzenvlees 25-30 balletjes.  Leg ze op een met bakpapier beklede platte schaal en zet ze tot gebruik in de koelkast. Pel de ui en snijd deze fijn. Pel de 4 tenen knoflook en snijd deze heel fijn.

Verhit de olie in een diepe koeken-/hapjes-/braadpan met antiaanbaklaag op matig tot middelhoog vuur. Bak hierin de ui en de helft van de knoflook in 4 tot 5 minuten onder af en toe omscheppen. Doe de balletjes erbij en bak deze omscheppend 5 tot 6 minuten mee, tot ze bruin kleuren.  Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1 tot 2 minuten mee. Voeg de kerstomaatjes uit blik toe en roer dit goed door. Doe de orzo/risoni en de bouillon bij de rest in de pan en breng het aan de kook. Draai het vuur lager en laat de balletjes en de orzo/risoni in 12 tot 15 minuten gaar worden en de saus binden.

Kruidengremolata

Boen de citroen goed schoon. Rasp de schil van de citroen (zonder het wit, dat is bitter) en pers de citroen uit. Meng voor de gremolata intussen in een kom  de knoflook, olijfolie, de citroenrasp en het citroensap en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg pas vlak voor het serveren de kruiden toe aan de gremolata.

Serveren

Verdeel de orzo/risoni en gehaktballetjes over kommen en bestrooi met de kruidengremolata en de kaas.