Hoofdgerecht Mediterraan Vlees

Mediterrane varkensstoof

Mijn moeder stuurt mij regelmatig recepten die haar lekker lijken, maar die zij niet zo snel zal uitproberen voor 2 personen.  Ik kan helaas niet alles uitproberen, Mama! Meestal zijn dit recepten van Felix Wilbrink, culinair colomnist in de Telegraaf, die bij ons de Televaag heet en niet wordt gelezen, dus zijn recepten ook niet. Het recept heet “Kalfsstoof in plaats van erwtensoep” en onderstaand recept zou geen echt Beproefd Recept zijn, zonder dat ik iets heb aangepast. Onze Eddy had namelijk geen kalfsschouder, maar wel varkensschouder. Hierdoor is dit recept iets minder mediterraan. Verder heb ik ook verschillende kleuren paprika toegevoegd, in plaats van alleen rode. Het resultaat is een heerlijk stoof, samen met zelfgebakken zonnebloempittenbrood was het een voedzame maaltijd, en eentje die mijn maag beter verdraagt dan erwtensoep. Ik heb het op smaak gebracht met diepvriespeterselie. Gerookt paprikapoeder is te koop bij de toko.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 3 paprika’s, kleur maakt niet uit
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 kilo varkensschoudervlees
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2½ deciliter witte wijn
  • water (ik gebruikte 1 liter)
  • 1 blik kikkererwten (440 gram)
  • bosje koriander of peterselie, of diepvries
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • maatbeker
  • gietijzeren braadpan met zware deksel
  • schuimspaan
  • bord
  • vergiet
Bereidingstijd

15 minuten bereidingstijd, 60 minuten stoven

Bereiden

Snijd de paprika doormidden, was deze en snijd in reepjes. Snijd de ui doormidden, pel deze en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn. Snijd het vlees in blokken van 2 à 3 centimeter of vraag je slager om dit te doen, Eddy doet dit altijd met veel plezier voor ons. Hak de koriander of de peterselie fijn.
Zet de braadpan op middelhoog vuur en verhit de olijfolie. Voeg de helft van het vlees toe en bak dit rondom bruin. Haal dit met de schuimspaan uit de pan en leg op een bord. Doe de rest van het vlees in de pan en bak dit ook rondom bruin. Doe het vlees van het bord bij de rest in de pan. Doe er de uien en de paprika bij en bak deze 5 minuten mee. Zet het vuur hoog en doe de knoflook en de komijn erbij. Roer goed door en blus met de wijn. Laat dit 2 minuten op hoog vuur koken en doe er dan het water bij, net zoveel tot het geheel net onderstaat. Breng op smaak met zout en peper. Leg de deksel op de pan, draai het vuur zo laag dat de stoof nog net pruttelt en laat het zo 40 minuten staan. Doe de kikkererwten in het vergiet en spoel deze af met koud water. Doe ze bij de stoof en sudder ze nog 10 minuten mee. Als laatste doe je het gerookte paprikapoeder erbij en de gehakte (diepvries) koriander of peterselie. Serveer met brood, rijst, aardappel, pasta, waar je maar zin in hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.