www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Italiaans Pasta Vlees

Lasagne primavera olandese

Ik heb een nieuw lasagnekookboek gekocht bij Dille en Kamille, vooral om de mooie foto’s, want het oog wil ook wat! Er staan 33 recepten in, waaronder ook een versie met asperges. Als echtgenote van een Limburger ben ik veel van die witte stengels gaan houden. Het lekkerste vond ik altijd de asperges op de manier waarop mijn schoonmoeder ze klaarmaakte, met ham, hardgekookte eieren, nieuwe aardappelen in de schil en boter-peterseliesaus. Nu ik sinds kort in de lasagnebusiness zit, ben ik ook bezig met nieuwe dingen uit te proberen. Deze keer is het dus een aspergeversie geworden. In het oorspronkelijke recept zit geen ham en bieslook in plaats van peterselie. Verder zit er slagroom in, dit heb ik vervangen door een deel kookvocht van de asperges, dat scheelt weer in de calorieën. Ook klopte de hoeveelheid bechamelsaus niet, ik moest 2 keer saus maken + 2 keer afwassen, dit laatste is niet echt mijn hobby. Het uiteindelijke resultaat was super, deze lasagne is net zo lekker als de asperges van Mam! Uiteraard is de lasagne op bestelling leverbaar via www.lasagnewhatelse.nl.

Aantal personen

6

Ingrediënten

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 middelgrote eieren
  • of in plaats hiervan 12 lasagnevellen
  • 6 kwarteleieren (doosje van 12)
  • 2 eieren
  • 400 gram geschilde witte asperges, koelvers of 500 gram ongeschilde asperges
  • 100 gram achterham, 4 plakken
  • 1 pakje peterselie
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 5 deciliter (halfvolle) melk
  • zout naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • ¼ theelepel nootmuskaat.
  • 50 gram geraspte mozzarella (AH, te koop per 3 zakjes van 50 gram)
  • 50 gram versgeraspte pecorino kaas

Keukenmateriaal

  • keukenmachine met deeghaak
  • pastamachine
  • koksmes
  • snijplank
  • (dunschiller als je ongeschilde asperges gebruikt)
  • eiersnijder
  • grote kookpan
  • kleine kookpan
  • middelgrote kookpan
  • maatbeker
  • garde
  • sauslepel
  • pannenlikker
  • ovenschaal (de mijne was 27x18x6 centimeter)
  • kaasrasp

Bereidingstijd

 

Bereiden

Breng in de kleine kookpan water aan de kook. Doe 2 eieren en de kwarteleieren erin. Kook de eieren hard in 8 minuten, haal na 3 minuten de kwarteleieren eruit. Spoel af onder de koude kraan. Kneus de eierschalen en pel de (kwartel)eieren. Snijd de grote eieren met de eiersnijder in plakken.
(Schil de asperges met de dunschiller, verwijder 3 centimeter van de onderkant van de asperges). Breng in de grote kookpan water met wat zout en citroensap aan de kook. Doe de asperges in de pan en kook ze 5 minuten. Zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten in het water staan. Haal ze eruit en laat ze uitlekken. Bewaar 5 deciliter van het kookvocht, dit wordt gebruikt voor de bechamelsaus.
Meng de bloem en de overgebleven 3 eieren in de keukenmachine met de deeghaak tot een stevig deeg. Het deeg moet een bol vormen als de machine op de hoogste stand staat en niet aan de kom blijven kleven. Als het iets te droog is (er blijven kruimels bij het kneden over), voeg dan een theelepel water toe. Mocht het de slap zijn (het plakt aan de kom), voeg dan wat bloem toe. Vervang de deegkom en -haak door het pastahulpstuk of pak je pastamachine. Zet deze op de dikste stand en haal het deeg er 10 keer door, zorg dat je zo breed mogelijke plakken krijgt. Maak de plakken dunner door het hulpstuk steeds een standje dunner te zetten, eindig op de een na dunste stand. Snijd de plekken op maat voor je vorm. Snijd de peterselie fijn.
Smelt de boter op middelhoog voor in de middelgrote kookpan. Zodra de boter gesmolten is, doe je er de bloem bij. Roer dit met de garde een minuut door, de boter/bloemmassa begint dan te glanzen. Voeg het kookvocht toe en roer het goed door. Zodra de massa dik begint te worden, voeg je de melk toe. Breng dit al roerende aan de kook, de saus moet vloeibaar blijven. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en de nootmuskaat. Roer de peterselie erdoor, houd wat achter voor de garnering.
Snijd de kwarteleitjes in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van de schaal met een dun laagje bechamelsaus. Leg hierop een laagje lasagnevellen. Leg hierop een laagje bechamelsaus en 4 asperges. Dek de asperges af met bechamelsaus en leg hier een lasagnevel op. Dan weer een laagje bechamelsaus, leg hierop 2 plakken achterham en de plakjes ei. Doe hier weer een laagje bechamelsaus over, dan lasagnevellen, bechamelsaus, asperges, bechamelsaus, laagje lasagne en 2 plakken achterham. Snijd de overgebleven asperges in de lengte doormidden en leg ze met het snijvlak naar beneden op de ham. Verdeel de kwarteleitjes erover met het snijvlak naar boven. Dek af met de resterende bechamelsaus. Rasp de pecorino en verdeel dit met de geraspte mozzarella over de schaal. Verdeel de overgebleven peterselie erover. Doe de schaal 30 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat 10 minuten rusten. Serveer de lasagne en geniet ervan!