In de reeks lasagne van Lasagne, what else? deze keer het recept van een klassieker: Lasagne Bolognese. De echte Bolognesesaus moet uren pruttelen om de smaak zo lekker mogelijk te laten zijn. En uiteraard moet er rode wijn in. Dit recept is met kant-en-klare lasagnevellen, maar in mijn huisgemaakte lasagne gaat versgemaakte pasta met tipo 00 bloem uit Italië. Als je dat recept wilt maken, klik dan hier.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 16 lasagnevellen
- 500 gram rundergehakt
- 75 gram ontbijtspek
- 1 ui
- 1 winterwortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 pak gezeefde tomaten (500 gram)
- 1 deciliter rode wijn
- 1 groente- of runderbouillonblokje
- 20 gram peterselie
- 50 gram roomboter
- 5 deciliter halfvolle melk
- 50 gram tarwebloem
- 80 gram geraspte kaas
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 theelepel nootmuskaat
- 8 snoeptomaatjes
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- dunschiller
- staafmixer met hakmolen
- braadpan
- kookpan van 1 liter
- pollepel
- garde of mixer
- ovenschaal
- 2 sauslepels
- oven
Bereidingstijd
135 minuten (waarvan 2 uur kooktijd) + 35 minuten oventijd
Bereiden
Maak eerst de bolognesesaus. Pel de ui en hak deze fijn (in de hakmolen van de staafmixer. Schil de wortel met de dunschiller en hak ook deze fijn. Snijd de boven- en onderkant van de bleekselderij en verwijder eventuele draden. Hak de bleekselderij fijn. Maal het ontbijtspek ook fijn in de hakmolen van de staafmixer.
Bak het gemalen ontbijtspek op middelhoog vuur uit in de braadpan, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg dan alle groenten toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg het gehakt toe en bak dit rul uit. Voeg dan de gezeefde tomaten, de wijn, het bouillonblokje, ½ theelepel gemalen nootmuskaat en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus op laag vuur of in een oven op 150°C twee uur pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe door de saus.
Begin 15 minuten voordat de bolognesesaus klaar is met het maken van de bechamelsaus. Smelt hiervoor op laag vuur de margarine en roomboter in de kookpan, zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je 1 minuut met de pollepel door de massa. Voeg dan de helft van de melk toe en roer goed met de garde, totdat de saus gaat binden. Het brandt heel snel aan, dus roer goed over de bodem. Voeg dan de rest van de melk toe, blijf roeren. Zodra de saus kookt, laat je het nog 1 minuut doorkoken. Voeg ½ theelepel nootmuskaat en zout en peper naar smaak toe.
Maak de lasagnevellen eventueel op maat. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe een dun laagje bolognesesaus op de bodem van de schaal, spreid dit goed uit. Leg dan een laag lasagnevellen erop, druk ze goed aan om de lucht eronder te laten ontsnappen. Doe dan weer een dun laagje bolognesesaus erop, hierna een laagje bechamelsaus en dan weer een laag lasagnevellen. Ga door met de laagjes en eindig met de bechamelsaus. Strooi de geraspte kaas erover en bak de lasagne 35 minuten in de oven. Laat de lasagne 15 minuten rusten voordat je hem serveert. Of nog lekkerder, eet hem de dag daarna.