Ik ben begonnen als blogger omdat ik het altijd lastig vind om te onthouden uit welk van mijn bijna 300 kookboeken ik een bepaald recept heb gemaakt. Dat is niet het geval met dit recept, het komt uit het boek “De Maillard reactie” van Sylvia Witteman, ik heb dit boek al jaren en het bladwijzertouwtje zit bij dit recept. Ik heb het al heel vaak gemaakt, maar nog nooit gepost.
Je braadt de lamsbout (of schouder of eventueel procureurstuk) aan in een hete oven, bedekt het daarna met de groentesaus en laat het heel lang op lagere temperatuur garen in de oven, je hebt er nauwelijks omkijken naar. Je kunt het eten met brood, rijst, pasta, maakt niet uit en serveer er een frisse salade bij, wij kozen voor een bietensalade met rucola, buffelmozzarella en walnoten met een balsamicodressing. Het resultaat doet aan pulled pork/chicken denken, maar dan met lamssmaak.
Aantal personen
Veel
Ingrediënten
- 2 kilo lamsbout of -schouder
- 3 grote uien
- 1 grote winterwortel
- 6 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gedroogde tijm
- 4 deciliter (rode of witte) wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel pul biber
- 2 laurierblaadjes
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- schaal
- ovenvaste braadpan
- aluminiumfolie
Bereidingstijd
10 minuten snijden, 15 minuten aanbraden, 4 uur stoven
Bereiden
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 225°C. Leg het vlees in de braadpan en schuif de pan in de oven. Braad het vlees in 15 tot 20 minuten bruin.
Pel de uien en de knoflook en schil de wortel. Snijd de uien en halve ringen, de knoflook in plakjes en de wortel in de lengte doormidden en dan in plakjes.
Doe de gesneden groente in een schaal en doe de tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm, wijn, pul biber erbij. Roer alles door elkaar.
Zet de oven op 150°C. Haal de pan uit de oven en schenk het groentemengsel erover. Dek de pan goed af met aluminiumfolie en de deksel van de pan en laat het vlees in 4 uur garen.
Haal het vlees uit de pan, snijd het in plakken of trek het uit elkaar zoals bij pulled pork/chicken. Als de saus wat dun is, kun je het binden met wat aardappelmeel of maïzena. Leg het vlees op een schaal, schenk de saus erover en eet zoals gezegd brood erbij of pasta of rijst of aardappelen én een lekkere salade.