HomeHoofdgerecht Lamsschenkel op Marokkaanse wijze

Lamsschenkel op Marokkaanse wijze

Posted in : Hoofdgerecht, Mediterraan, Vlees on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ik had nog lamsschenkels in de vriezer, dit is relatief goedkoop vlees, afkomstig van de poten van het lam. Dit vlees heeft lange garingstijd nodig, en waar gaat dat beter in dan in de oven! Op zoek naar een nieuw recept kwam ik op www.kookjij.nl dit Marokkaans recept tegen, een mooie combinatie van kruidig met zoet. Het vlees viel van het bod, de groenten waren heerlijk in combinatie met de parelcouscous (die helaas niet meer bij AH verkrijgbaar is, maar nog wel bij Jumbo). De dag daarna was het ook heerlijk in combinatie met een gekookte aardappel en je kunt het ook door aardappelpuree stampen. Het is geen moeilijk recept, het enige dat je nodig hebt is geduld…

Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten
  • 2 lamsschenkels (samen 800 tot 1000 gram)
  • 3 winterwortelen
  • 4 stengels bleekselderiij
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 gram gember
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • 300 gram kikkererwten uit blik
  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels honing
  • enkele takjes verse koriander
  • 4 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 sinaasappel
  • 1 liter water
  • scheutje olijfolie
  • een paar schepjes bloem
  • peper en zout
  • 1 pakje parelcouscous

Keukenmateriaal

  • schaal
  • gietijzeren braadpan met deksel
  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • bordje
  • zeef
  • houten spatel
  • koekenpan
  • serveerschaal
  • rasp
Bereidingstijd

30 minuten voorbereiden, 3 uur oventijd, 10 nabereiding

Bereiden

Pel de knoflook en snijd deze fijn, of gebruik een knoflookpers. Schil de gember en rasp de knol fijn.
Schep wat bloem in een schaal en kruid deze met wat peper en zout. Wentel nu de schenkels hier doorheen tot dat er een laagje gekruide bloem om het lamsvlees zit.
Verhit een ruime braadpan op matig vuur, schenk wat olijfolie in de pan, leg de lamsschenkels in de hete olie en bak ze bruin. Draai het vlees na 4 minuten om. Geef de schenkels aan alle kanten een beetje kleur. Door de lamsschenkel voor te bakken in de braadpan krijgt de bereiding net even dat beetje meer smaak.
Maak ondertussen de bleekselderijstengels schoon met water, verwijder het blad en snij deze op een lengte van 1 centimeter. Schil de wortelen met de dunschiller, snijd de wortels in de lengte doormidden en snij de halve wortelen in stukjes van 1 centimeter.
Schep het voorgebakken vlees uit de braadpan en leg dit op een bordje.  Doe de stukken ui, knoflook, bleekselderij en wortelen in de braadpan. Stoof de groenten in het bakvet van de schenkels. Roer af en toe even in de braadpan. Roer de gember na 5 minuten door de stovende groente in de pan.
Snijd de gedroogde abrikozen door midden. Voeg ze toe aan de stovende groenten in de pan en laat ze nog ruim 5 minuten garen in de braadpan onder af en toe roeren.
Verwarm ondertussen de oven voor op 150°C.
Doe het korianderpoeder, het komijnpoeder, het kaneelstokje en de honing bij de groenten en roer ze goed door en laat het nog even stoven.
Open de blikken met tomatenblokjes en voeg ze in de pan toe. Open ook het blik met de kikkererwten en laat deze goed uitlekken in een zeef, spoel ze eerst even af met wat koud water. Giet ze daarna in de braadpan en zet het vuur iets lager. Voeg wat extra water toe en schraap met een houten spatel over de bodem van de braadpan om alle bakresten erdoor te roeren.
Leg de voorgebakken schenkels in de stoofpot en schep wat van het groentemengsel er overheen. Zet de stoofpot in de voorverwarmde oven  en laat het geheel 3 uur garen totdat het vlees van het bot valt.
Verwarm een koekenpan op een matig vuur en strooi er wat amandelschaafsel in. Schud de pan regelmatig om, pas op voor aanbranden! Als het schaafsel bruin is, haal je het uit de pan.
Schep de lamsschenkel op een grote serveerschaal. Schenk er rijkelijk saus met groente over. Rasp wat sinaasappelschil over het geheel en strooi daarna het amandelschaafsel over. Was de koriander en scheur de blaadjes, snipper ze fijn en strooi ze dan over de schotel en dien het gerecht direct op.
Serveer met parelcouscous.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: