Hoofdgerecht Mediterraan Spaans Vis Vlees

Gevulde pijlstaartinktvis met pittige tomatensaus

Ik houd erg van inktvis, in Spanje bestel ik graag calamaris. Ook hier in Nederland koop ik regelmatig inktvis op de markt. Het schoonmaken is wel een klusje, vraag eventueel je visverkoper om dit voor je te doen. Als ik echt tijd over heb, maak ik zelf het gehakt voor de vulling, maar in dit recept wordt kant-en-klare worst gebruikt.

 

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 boerenworsten
  • 4 grote pijlinktvissen
  • 1 eetlepel pijnboompitten (of andere noten)
  • 2 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
  • 1 snee oud witbrood
  • 4 eieren
  • peper
  • zout
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 grote rijpe trostomaten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 300 milliliter kippenbouillon
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • gemengde sla, vinaigrette en brood voor erbij

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine
  • koekenpan
  • ovenschaal
  • schaal voor salade
  • garde om dressing te kloppen
  • cocktailprikkers

Bereidingstijd

Bereiden ± 60 minuten

Bereiden

Schil de ui en de knoflook en snipper deze fijn. Maak de inktvis schoon, zie dit filmpje op YouTube. Kook 4 eieren tot ze zacht zijn, bij middelgrote eieren duurt dit 5½ minuut. Pel de eieren voorzichtig. Klop het overgebleven ei los. Rooster de pijnboompitten zonder vet in een koekenpan, kijk uit, ze branden snel aan. Snijd de korst van het witbrood en maal het witbrood fijn in de keukenmachine. Fruit in een pan de olijfolie, chili, ui en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur.

Haal de vulling uit de worsten en gooi het vel weg. Snijd de tentakels van de inktvis klein. Meng het rauwe ei, het mengsel van ui en knoflook, de pijnboompitten, peterselie, inktvistentakels en het brood door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Vul elke inktvis met twee lepels gehakt. Druk voorzichtig het gekookte ei in de inktvis en vul op met de rest van het gehakt. Maak dicht met 2 cocktailprikkers. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.

Fruit voor de saus de ui, knoflook en chilipeper in een koekenpan zachtjes 10 minuten in de olijfolie. Kruis de tomaten, dompel 10 seconden in kokend water en pel ze. Snijd ze door, verwijder vocht en zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg dit én het blik tomatenstukjes toe aan het uimengsel en laat 10 minuten zacht stoven. Voeg de bouillon toe en breng op smaak met balsamico en zout. Schep de saus in een ovenvaste schaal, leg er de gevulde inktvissen in en dek af met aluminiumfolie. Bak de inktvis in de oven in 30 min. gaar. Draai ze regelmatig om en bedruip met de saus.
Snijd de inktvis in plakken, leg wat saus op het bord en leg hier de plakken inktvis op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.