Hoofdgerecht Vlees

Gevulde gehaktbal met stamppot en zoete saus

Uit de Allerhande van deze maand komt dit recept van het restaurant Balls & Glory. Een mooie variatie op een oer-Hollandse stamppot met gehaktbal. Als je het extra mooi wil serveren, schep de stamppot dan in een portioneerring. Druk de stamppot aan en verwijder de ring voorzichtig. Leg de bal gehakt er bovenop.

Aantal personen

4

Ingrediënten

½ prei
2 plakjes gekookte ham
75 gram boter
100 gram geraspte kaas
1 ei
750 gram half-om-halfgehakt
50 gram paneermeel
1 kilo iets kruimige aardappelen
6 wortels
350 gram groene kool
350 gram spruiten
1 eetlepel olijfolie
50 gram spekblokjes
1 snufje nootmuskaat
1 grote ui
100 gram gerookte spekreepjes
1 peer
7½ deciliter vlees- of kalfsfond
4 takjes tijm
2 laurierblaadjes
60 gram cranberrycompote

Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • zeef
  • hapjespan
  • kom
  • bakpapier
  • pureestamper
  • staafmixer
Bereidingstijd

25 minuten + 30 minuten oventijd

Bereiden
Gevulde gehaktbal

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de prei, verwijder de donkergroene bladeren en snijd de rest in kleine stukjes. Was de prei en laat uitlekken in een zeef. Snijd ook de plakjes ham in kleine stukjes. Verhit 25 gram boter in een hapjespan en fruit de prei 8 minuten. Laat afkoelen. Meng de prei en ham met de gerapste kaas en wat zout. Vorm van het ham-preimengsel 4 balletjes.
Kneed het ei door het gehakt en breng royaal op smaak met peper en zout. Kneed voor een stevige bal het gehakt 5 minuten. Vorm er 4 kommetjes van. Leg in elk gehaktkommetje een ham-preiballetje. Vouw het gehakt over het balletje dicht. Vorm met vochtige handen mooie ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een kom en rol de ballen erdoor. Leg de ballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer elke 10 minuten.het vullen van de gehaktbal

Stamppot

Schil de aardappelen en 5 wortels. Snijd in gelijke stukken en kook samen in ongeveer 20 minuten gaar in water met zout. Snijd ondertussen de groene kool in fijne reepjes en halveer de spruiten. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spruiten met de helft van de spekjes tot de spekjes mooi goudbruin en krokant gebakken zijn.
Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en laat je ze 3 minuten droogstomen op laag vuur. Stamp fijn met de pureestamper. Voeg de groene kool en de spruiten met de spekjes toe en daarna 25 gram boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Saus

Snijd de ui en de laatste wortel in grove stukken. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de resterende spekreepjes aan. Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 minuten inkoken. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.