Hoofdgerecht Vlees

Bavette met chimichuri

Een tijdje geleden stonden we met Eddy de marktslager te praten over speciale stukken vlees. Hij had nog nooit van een bavette gehoord, ik heb het ter plekke opgezocht op mijn telefoon, zodat hij wist wat we bedoelden. Bij de volgende slacht van een van zijn eigen, vertroetelde dikbilkoeien heeft hij een stuk voor ons apart gehouden. Hij noemde het vinkenlap. Zondag hebben we het op de barbekoe gelegd. Erbij een echt Zuidamerikaanse saus op basis veel groene kruiden met een zuur-pittig accent.  Ik gebruik tegenwoordig liever de blender dan de keukenmachine om dit soort sausen te maken, dat geeft minder rotzooi c.q. afwas. Vanaf nu ga ik in plaats van om de dag de recepten 1 keer per 3 dagen plaatsen, de frequentie van plaatsen is naar mijn mening wat aan de hoge kant. Mochten jullie het er niet mee eens zijn, dan hoor ik dat graag!

Bavette op barbekoe
Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten
  • 1 bavettesteak van 1 kilogram
  • zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
Voor de chimichuri
  • 30 gram peterselie
  • 30 gram koriander
  • 15 gram munt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel grof zeezout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1¼ deciliter goede olijfolie
  • 0,4 deciliter lekkere azijn, of meer naar smaak
  • 0,4 deciliter koud water
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine of blender
Bereidingstijd

5 tot 10 minuten

Bereiden

Was de groene kruiden en haal de steeltjes van de peterselie en de munt. Pel de knoflook. Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot een dikke saus. Proef en voeg eventueel zout en azijn toe. Serveer binnen een paar uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.