Hoofdgerecht Indonesisch Oosters Vlees

Babi pangang rica met zoetzure saus

Sinds wij Eddy op de markt ontdekt hebben, eten wij vaker varkensvlees. Voor het familieweekend wilde ik graag babi pangang maken, dit gerecht kende ik alleen van de Chinees. Ik vond een paar recepten en heb twee hiervan uitgeprobeerd. Roel en ik vonden deze versie het lekkerst, zeker in combinatie met de zoetzure saus. Het is wel iets pittiger dan de Chinese versie, en daar houden wij juist van. Je hebt een goed scherp mes nodig om het zwoerd in te snijden, heb je dit niet, vraag dan aan de slager of hij het wil insnijden.

Aantal personen

8

Ingrediënten
Babi pangang rica
  • 1000 gram buikspek met zwoerd
  • 5 sjalotten
  • 3 rode lomboks (Spaanse peper)
  • 7 rawits (kleine rode pepertjes)
  • 5 centimeter jahe (gemberwortel)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 3 daun jeruk (te koop bij de toko)
  • zout naar smaak
Zoetzure saus
  • 2 rode lomboks
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels azijn
  • zout en peper naar smaak
  • 1 deciliter tomatenketchup
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2½ deciliter water
  • 6 centimeter jahe (gemberwortel)
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine
  • oven/barbecue
  • braadslee
  • sauspan
Bereidingstijd

1 uur marineren + 60 minuten oventijd

Bereiden
Babi pangang rica

Wrijf voor de marinade de schoongemaakte en fijngesneden sjalotjes, lomboks, rawits, jahe, sereh en daun jeruk met zout naar smaak fijn in de vijzel. Of gooi alles in de keukenmachine met 2 eetlepels zonnebloemolie en maal dit tot een pasta.
Snijd het vlees in lange repen en snijd deze overdwars is, zodat de zwoerd uit vierkantjes bestaat. Marineer ze ongeveer 1 uur.
Rooster het vlees aan beide kanten ongeveer 45 minuten op de barbecue. Of doe het vlees op het rooster met een braadslee eronder 45 minuten in de oven op 180˚C.

Zoetzure saus (bahan-bahan saus)

Voor de saus wrijf eerst de lomboks en de gember fijn tot een pasta of maal dit met de ketjap in de keukenmachine. Verhit in een pan het water en voeg de overige ingrediënten toe. Breng het aan de kook. Roer de maïzena los met wat koud water en bindt de saus met de maïzena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.