In de Volkskrant stond een recept voor aardappelsalade met zure haring. Ik houd erg van zure haring, maar eet het bijna nooit. Op naar onze aardappelmannen op de markt in Almere. Deze heren staan hier al jaren en hebben veel soorten aardappelen en hebben veel verstand van aardappelen. Ik vroeg naar een saladeaardappel en kocht 2,5 kilo Frieslanders, geproduceerd door een Nederlandse aardappelboer in Spanje. Helaas zijn deze alleen in het voorjaar verkrijgbaar, hierna wordt de prijs te hoog in verband met het transport en goedkopere aardappelen van eigen bodem.
Een deel ervan voor onderstaande salade en de rest moest ik volgens de verkoper schillen, in plakken snijden en rauw bakken. Wij hebben deze ’s avonds op de gietijzeren plaat van onze gasWeber gebakken op laag vuur en inderdaad, ze waren heerlijk.
Ook deze salade is heerlijk als maaltijdsalade of als bijgerecht. Ik heb twee versies gemaakt, het onderstaande recept en een versie met nieuwe haring en verse ui. Wij vonden allemaal de versie met zure haring het lekkerst, maar als je hier niet van houdt, kun je dus de zure haring door nieuwe haring vervangen.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 400 gram biologische gekookte en geraspte bieten
- 1 pot zure haring
- 1 vaste appel, bijvoorbeeld Jazz of Pink Lady
- 3 lente-uitjes
- ½ zak rucola
- 2 eetlepels appelazijn
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1½ eetlepel vloeibare honing
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- dunschiller
- kookpan
- saladeschaal
- garde
- vergiet
Bereidingstijd
20 minuten + afkoeltijd
Bereiden
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een ½ centimeter. Spoel de blokjes in het vergiet af onder de kraan en doe ze in de kookpan. Doe er water op, zorg dat de blokjes onder water staan. Breng het water aan de kook en kook de blokjes 5 minuten. Laat de blokjes uitlekken en afkoelen in het vergiet, schudt ze af en toe om het proces te versnellen.
Doe de olie, azijn, honing en mosterd in de saladeschaal en klop met de garde een dressing van deze ingrediënten. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes, het witte deel heel fijn en het groene deel in ringetjes van een halve centimeter. Roer deze door de dressing.
Schil de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd in blokjes van ½ centimeter en roer deze door de dressing.
Snijd de zure haring in blokjes van ½ centimeter. Snijd de ui uit de pot fijn. Roer dit door de dressing.
Roer de afgekoelde aardappelen en de rode biet door de dressing en zet de schaal minstens een uur in de koelkast.
Snijd de rucola fijn en schep deze door de salade. Serveer de salade.