G-QSYTB3MLZY
Mediterraan Slank Vis Weight Watchers (WW)

Turkse visburgertjes

Voor wie het nog niet heeft, het kookboek van Karsu (Karsu’s Kitchen) is momenteel een van mijn favorieten. Uit dit boek komt dit recept, door mij iets aangepast in verband met de grote hoeveelheid zout die zij gebruikt en uiteraard met minder vetten. Ik gebruik voor deze visburgertjes, in het Turks balik köftesi, diepvrieskoolvisfilet. Koolvisfilet is goedkoop en prima geschikt voor dit gerecht. Ter vergelijking: koolvis kost € 2,69 en kabeljauw € 5,49, beide 400 gram. Voor wie mijn blog niet regelmatig leest vertel ik nog even wat pul biber is. Dit zijn Aleppo-peper-vlokken, te koop in de Arabische supermarkt en tegenwoordig ook bij Albert Heijn. De smaak is mild pittig en ook lekker in veel andere gerechten, als je de zoekfunctie bovenin gebruikt, zal je op dit moment al 36 recepten vinden waarin ik pul biber heb gebruikt. Als je de visburgertjes van tevoren wil maken, wacht dan met ze door de bloem rollen tot je ze gaat bakken, anders wordt de bloem erg klef.

Het gerecht is snel klaar, in de koekenpan te maken, maar wij bakten deze burgertjes op de bakplaat van onze barbecue. Ik serveerde er een salade bij met de overgebleven little gem, tomaat, komkommer en lente-ui met een dressing van 1 eetlepel olijfolie, 3 eetlepels dadelazijn, wat zoetstof, grove mosterd, zout en zwarte peper naar smaak.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • ½ witte ui
  • 2 lente-uitjes
  • 5 takjes bladpeterselie
  • zout naar smaak
  • ½ eetlepel versgemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel pul biber
  • 400 gram diepvries koolvisvilet
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 Turks brood
  • 1 kropje little·gem
  • 6 plakjes tomaat

Sausje

  • 3·eetlepels Remia Friteslijn
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt 0% vet
  • ½ theelepel sumak
  • ½ theelepel gedroogde munt
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine of andere hakmolen
  • plat bord
  • diep bord
  • koekenpan
  • sauskommetje

Bereidingstijd

20 minuten

Bereiden

Laat de koolvisfilet ontdooien. Pel de ui, snijd de worteltjes en eventuele slechte groene uiteinden van de lente-uitjes. Doe de vis, ui, lente-ui, peterselie, zout, peper en pul biber in een keukenmachine en maal tot een samenhangend geheel. Haal het hakmes uit de kom van de keukenmachine. Maak je handen vochtig, zodat het vismengsel niet blijft plakken. Vorm er balletjes van en druk die met je handpalm plat. Leg de visburgertjes op een bord en strooi in een ander, diep bord de bloem. Haal de visburgertjes door de bloem en leg ze terug op het platte bord. Verhit de arachideolie in een koekenpan en bak de visburgertjes goudbruin aan beide kanten.

Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje, roer goed door.

Snijd het Turkse brood in 4 stukken, snijd deze stukken open en leg er wat blaadjes little gem, plakjes tomaat, de visburgertjes en saus op en serveer.