Oosters Vis

Thaise groene curry met grote garnalen

Altijd lekker, zo’n curry’tje met garnalen, echt verwennerij. In deze curry zitten veel knapperige groenten zoals peultjes, broccoli en paksoi. Je bakt de garnalen even kort voor, zo blijven ook deze lekker knapperig. Ik gebruik de stoomoven om de groenten voor te garen, maar uiteraard kun je ze ook blancheren in een pan, wel terugkoelen in koud (ijskoud) water. Bij de Sligro zijn regelmatig grote diepvriesgarnalen, schoongemaakt en wel, in de aanbieding, ik zorg altijd dat ik een zak in de vriezer heb liggen.

Thaise basilicum is verkrijgbaar bij de toko, het smaakt een beetje anijsachtig. Als je geen Thaise basilicum kunt krijgen, kun je het beter vervangen door munt dan door gewone basilicum

Aantal personen

2

Ingrediënten

  • 200 gram basmatirijst
  • 200 gram peultjes
  • 10 grote garnalen, gepeld, kop en darmkanaal verwijderd
  • ½ rode ui
  • 3 eetlepel groenecurrypasta, bijv. Koh Thai, te koop bij AH
  • ½ stronk broccoli of 100 gram bimi
  • 1 struik paksoi
  • 1 blik kokosmelk light
  • 100 gram taugé
  • handje cashewnoten
  • 2 takjes Thaise basilicum
  • verse koriander naar smaak
  • 2 eetlepels zonnebloemolie om in te bakken
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • eventueel limoen om erbij te serveren

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • wok of hapjespan
  • kookpan voor de rijst of dichte bak voor de stoomoven
  • kookpan om te blancheren of gaatjesbak voor de stoomoven
  • bak ijswater

Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Voorbereiding:

Haal de draden van de peultjes. Snijd de paksoi in grove stukken. Snijd de broccoli in lange repen, een beetje zoals bimi eruit zien. Pel de rode ui en snijd deze in stukjes. Hak de cashewnoten grof.

Bereiding:

Zet een bak ijswater klaar. Breng een steelpan water met een snuf zout aan de kook en blancheer hierin de peultjes 4-5 minuten. Laat ze afkoelen in ijswater.

Of: Doe de peultjes, broccoli/bimi en de harde stukken van de paksoi in de dichte bak van de stoomoven en stoom deze 5 minuten. Laat ze afkoelen in ijswater.

Spoel de rijst af in een vergiet en doe het in een kookpan. Voeg zoveel water toe tot de rijst een vingerkootje onderstaat. Voeg een flinke snuf zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager enk kook de rijst in 8 minuten gaar met een deksel op de pan. Zet het vuur uit, schep de rijst om en houd het met deksel op de pan warm.

Of: Doe de rijst in de dichte bak van de stoomoven, doe er 4 deciliter water bij en stoom de rijst gaar in 20 minuten.

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de garnalen 1-2 minuten aan elke kant. Schep de garnalen uit de pan en zet ze apart.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok of hapjespan op halfhoog vuur en bak hierin de ui 1-2 minuten. Voeg de currypasta toe en bak 1 minuut mee. Doe de broccoli/bimi en paksoi erbij en bak ook 1 minuut mee, als je deze niet in de stoomoven hebt voorgegaard. Schenk de kokosmelk erbij . Zet het vuur laag en laat het geheel 4-5 minuten pruttelen zodat de smaken goed intrekken; roer af en toe door. Doe de groenten erbij (alle gestoomde groenten) en verwarm ze 2 minuten mee. Voeg de garnalen en taugé toe en roer door.

Serveer de curry met de cashewnoten, het Thaise basilicum en eventueel limoen als topping en geef de rijst er apart bij.