www.beproefderecepten.nl
Vis

Gegrilde inktvis op Napolitaanse wijze

Onlangs waren Roel en ik een weekje in Sorrento en Napels. Wij hadden een behoorlijke vertraging met vliegen opgelopen, want het had voor het eerst sinds 1965 gesneeuwd in Napels! Het vliegveld had geen sneeuwruimers, dus moesten wij uitwijken naar Bari. Hier hebben we een paar uur gewacht en uiteindelijk konden we toch naar Napoli verstrekken. In plaats van om 10.00 uur, waren we nu pas om 16.00 uur op onze plaats van bestemming, Sorrento. Tijd voor de verzorging van de inwendige mens, dus op zoek naar een restaurantje. We kwamen terecht bij Bar Ristorante Syrenuse, aan het Piazza Tasso. Een heerlijke fles witte wijn (Pietracalda Fiano di Avellino Feudi di San Gregorio) en een antipasto met vlees en een pizza bianca (voor een recept, klik hier) hielpen ons weer om in een uitstekend humeur te komen. Aan het tafeltje naast ons zat een Amerikaans echtpaar jaloers naar onze antipasto te kijken. Toen zij echter hun eten kregen, keken wij ook verlekkerd naar hun bord: een prachtige gegrilde pijlinktvis met salade. De volgende avond zijn we er weer gaan eten, nu om de inktvis uit te proberen. Hij was heerlijk, vorige week hebben we zelf dit gerecht gemaakt. Het is heel simpel te maken, erg puur van smaak en ziet er prachtig uit!

Aantal personen

2

Ingrediënten
  • 2 pijlinktvissen van ongeveer 300 gram per stuk
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • bladpeterselie (ik gebruikte diepvriespeterselie)
  • 1 citroen
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • smal mes of smalle spatel
  • schaar
  • schaal
  • grilpan of barbecue
  • tang
Bereidingstijd

5 minuten / 20 minuten wachten / 5 minuten

Bereiden

Afbeeldingsresultaat voor pijlinktvis schoonmaken

 

Trek voorzichtig de kop met tentakels en ingewanden uit de inktvis. Voel goed tijdens het trekken, zodat je in één keer alles meetrekt en je de boel niet stuktrekt. Snijd de tentakels net onder de ogen van de kop af. Trek de harde bek weg tussen de tentakels, dit gaat goed als je met je vinger van onder de tentakels het harde deel naar boven drukt. Trek de harde rugpen, dat lijkt op een plastic staafje, uit het lijfje. Trek het paarsige vlies eraf, dat gaat heel makkelijk. Spoel de tentakels en de inktviszak af en dep droog. Ik liet de zijkanten er gewoon aanzitten, net als in Sorrento. Voor foto’s met instructie, zie hier. Steek een smal mes of een spatel in de inktvis. Snijd de inktvis om de centimeter door, maar niet helemaal, een kant moet heel blijven. Knip de repen om en om in het midden door. Meng 2 eetlepels citroensap met 2 eetlepels olijfolie en wentel er de inktvis door. Zet 20 minuten weg in de koelkast.

Snijd de citroen in partjes of plakjes naar keuze. Verwarm de grilpan of de barbecue tot deze goed heet is. Gril de inktvis 5 minuutjes, eerst op de gesneden kant en daarna op de andere kant. Kruid met grof zeezout en peper.
Meng de marinade met de rest van het citroensap en de peterselie. Schenk over de inktvis en serveer met de plakjes of partjes citroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.