www.beproefderecepten.nl
Mediterraan Vegetarisch

Vluggort met paddenstoelen, prei, spinazie en tijm

Wij zijn allemaal dol op risotto maar stiekem vind ik graansoorten zoals bulgur en gort nog lekkerder, er zit nog meer smaak aan. Het mooie hiervan is dat je niet de hele tijd in de pan hoeft te roeren zoals bij risottorijst. Naast risotto zijn ook paddenstoelen favoriet, dus wat kan er lekkerder zijn dat dit gerecht? Vrij weinig eigenlijk… De vluggort kun je trouwens in de supermarkt vinden bij de bakspullen, want in Nederland wordt het vooral gebruikt voor gortepap. Als je de gedroogde paddenstoelen te duur vindt, mag je ze ook weglaten.

Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 preien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 1 pak Lassie vluggort (350 gram)Een afbeelding van Lassie Vluggort
  • 2 paddenstoelenbouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 1 bakje oesterzwammen (150 gram)
  • 1 bakje kastanjechampignons (400 gram)
  • 1 zakje gedroogde funghi porcini (15 gram)
  • 600 gram verse spinazie
  • 1 bakje verse pestosaus (AH, 125 gram)
  • 1 potje crème fraîche light (125 gram)
  • zout naar smaak
  • versgemalen peper naar smaak
  • eventueel versgeraspte pecorinokaas of Parmezaanse kaas

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • keukenpapier
  • kookpan
  • koekenpan
  • braadpan
  • zeef
  • kaasrasp

Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Pel de knoflook en snijd deze fijn. Snijd de preien in ringen, doe ze in het vergiet en was de preiringen goed. Haal de blaadjes van de takjes tijm.
Doe het water in een pan en doe de bouillonblokjes en de gedroogde funghi porcini erbij. Breng aan de kook en zet daarna op laag vuur.
Scheur de oesterzwammen in repen, dit gaat sneller dan snijden. Veeg de kastanjechampignons schoon met vochtig keukenpapier en snijd ze in niet te fijne plakken.

Doe de olijfolie in de braadpan en verhit deze op middelhoog vuur. Voeg de prei, knoflook en tijm toe en bak dit zachtjes 5 minuten. Doe de vluggort erbij en bak deze 2 minuten mee. Giet de bouillon door de zeef bij de vluggort en breng aan de kook. Laat het mengsel 15 minuten koken, roer af en toe door, zodat het niet aan de bodem vastkoekt.

Doe ondertussen de paddenstoelen met 2 eetlepels water in de koekenpan en laat ze gaar worden. Snijd de funghi porcini fijn en doe dit de paddenstoelen. Laat het vocht verdampen. Zodra het vocht verdampt is, zet je het vuur uit. Doe de paddenstoelen bij de vluggort. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Schep de spinazie na 15 minuten in porties door de vluggort. Roer de pesto en de crème fraîche erdoor en warm dit 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de vluggort in diepe borden en bestrooi eventueel met geraspte pecorinokaas of Parmezaanse kaas.