HomeItaliaans Verse pastasalade met huisgemaakte pesto

Verse pastasalade met huisgemaakte pesto

Posted in : Italiaans, Mediterraan, Salade, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nu ik voor mijn verjaardag de lasagne- en tagliatellehulpstukken voor mijn Bosch keukenmachine heb gekregen, ga ik

pastadroogrek

er blij mee aan de slag.

Allereerst het deeg in de kom kneden, nu bijna in 1 keer goed, er hoeft maar een klein beetje bloem bij. Hierna heb ik hetzelfde recept gemaakt met volkorenbloem, toen moest ik juist een beetje ei toevoegen. Het blijft lastig om in 1 keer de juiste samenstelling te hebben, dit ligt ook aan hoe vers je ingrediënten zijn.

Hierna de pesto maken in de blender, ook super makkelijk. En dan het allerleukste: pastavellen maken zonder hulp! De pasta hang ik te drogen aan mijn zelfgemaakte pastadroger, ook heel eenvoudig zelf te maken. Je koopt een bezemsteel, houten stokjes met 1 centimeter doorsnee en een plankje om de steel in vast te maken. Als je geen houtboor van 1 centimeter hebt en ook geen houtlijm, moet je dit ook bij de bouwmarkt meenemen. Boor gaten van 1 centimeter in de steel, om en om. Leg er wel een plankje onder, dan krijg je minder splinters aan de onderkant. Boor een gat  in plankje en plak de steel van met houtlijm. De stokjes kun je, als je het droogrek niet gebruikt, er gewoon uithalen, dan neemt het geval weinig ruimte in.

Aantal personen

4

Ingrediënten
Pesto:
  • flinke bos basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram pijnboompitten
  • 80 milliliter olijfolie
Pasta
  • 3 eieren, netto gewicht zonder schaal 180 gram
  • 300 gram bloem
  • 30 gram Parmezaanse kaas of pecorinokaas
Salade
  • verse tagliatelle
  • 1/3 van de huisgemaakte pesto
  • 4 takjes peterselie
  • 1 bol buffelmozzarella (125 gram)
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 20 gram pijnpoompitten
  • 1 citroen
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 10 gram Parmezaanse kaas of pecorinokaas
  • eventueel rucola
Keukenmateriaal
  • kokmes
  • snijplank
  • kom
  • keukenmachine of blender of vijzel of mixer
  • koekenpan
  • schaal
  • rasp
  • vergiet
Bereidingstijd
  • Pasta: 20 minuten (met machine)
  • Pesto: 5 minuten
  • Salade: 10 minuten, totaal 35 minuten
Bereiden
Pasta

Doe de bloem en de eieren in een kom en kneed dit tot een stevig deeg, het mag niet te nat zijn. Je kunt het deeg ook met de mixer of met de keukenmachine kneden. Rol de pasta uit tot een dunne lap en snijd hier ½ centimeterbrede repen uit. Of gebruik je pastamachine.

Pesto

Je kunt de pesto maken in een vijzel of nog eenvoudiger in de keukenmachine of blender. Ik heb de pesto in de blender gemaakt. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie lichtbruin. Doe alle verse basilicum in de keukenmachine en maal het fijn. Pel de knoflook. Voeg deze met de pijnboompitten en kaas toe. Je kunt zelf bepalen hoe fijn je de pesto wilt. Het lekkerst is om de pijnboompitten iets grover te laten voor een bite. Voeg als laatste beetje bij beetje de olijfolie toe. Doe de pesto in een potje en schenk er nog een klein beetje olijfolie bovenop.

Hierna kun je de pasta beetgaar koken. Als je geen zin of tijd hebt om de pasta zelf te maken, kun je verse tagliatelle in de supermarkt kopen of gedroogde pasta gebruiken. Ik heb de tagliatelle heel dun gemaakt, dan hoeft de pasta maar 3 minuten te koken. Giet hierna de pasta in een vergiet en spoel de tagliatelle direct onder koud water.

Doe de tagliatelle in een schaal. Voeg 1/3 deel van de pesto toe aan de tagliatelle. Verdeel de pesto met 2 vorken door de pasta. Snijd 4 takjes peterselie fijn. Snijd het bolletje mozzarella in kleine plakjes en doe met de peterselie bij de pasta. De pijnboompitten kunnen naar smaak eerst geroosterd worden. Hak daarna de pijnboompitten in grove stukjes en voeg dit vervolgens samen met de zonnebloempitten aan de salade toe. Rasp de schil van 1 citroen over de salade en knijp het sap uit een halve citroen. Doe wat peper en zeezout op de salade. Hussel alles goed door elkaar. Strooi als laatst wat Parmezaanse of pecorinokaas op de pastasalade. Voor een nog notiger smaak kan je ook een handje rucola toevoegen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: