Nagerecht Vegetarisch Zoet

Superlekker roomijs met clotted cream

clotted cream

Dit is het eenvoudigste roomijsrecept dat ik ken en echt heeeel erg lekker. Je gebruikt clotted cream in plaats van slagroom. Clotted cream is een Engelse roomsoort met 55% vet, hierdoor is het ijs erg romig. Uiteraard is het niet echt goed voor de lijn, af en toe een klein beetje zondigen moet kunnen. Clotted cream is te koop bij Jumbo, het potje dat ik vandaag heb gekocht is in de koeling houdbaar tot 30 juni 2017, dus wel 10 maanden. Ook bij de Jumbo te koop: pakjes houdbare volle melk van 200 milliliter, ideaal voor de niet zo frequente cappucinodrinker, zoals Roel, 1 pakje is genoeg voor het weekend.

Ik heb het ijs simpel geserveerd, alleen met frambozen en rode bessen. Ook met zoetstof is het goed te maken, dat scheelt weer in de calorieën… En het was leuk om de ijsmachine weer eens te kunnen gebruiken! Nog 1 tip: haal het ijs een halfuur voor het serveren uit de vriezer, dan is het beter schepbaar.

Hoeveelheid

ongeveer 1 liter

Ingrediënten
  • 2 grote biologische eieren
  • 125 gram fijne kristalsuiker of zoetstofpoeder naar verhouding
  • 1 vanillestokje of ½ theelepel vanille-essence
  • 2 potjes clotted cream
  • 250 milliliter (houdbare )volle melk
Keukenmateriaal
  • keukenmachine met kom en garde of mixer met kom
  • diepvriesdoos of ijsmachine
Bereidingstijd

5 minuten + 30 minuten ijsmachine + 1 uur extra vriezen

Bereiden

Breek de eieren boven de kom en mix ze tot ze er lichtgeel en luchtig uitzien. Voeg dan de suiker toe en mix nog 3 minuten. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de pitjes eruit. Voeg deze (of de vanille-essense) toe met de melk en de clotted cream. Mix de massa nog een minuut goed door. Doe de massa in de ijsmachine en draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van de machine. Doe het ijs in een diepvriesdoos en laat nog minimaal een uur invriezen in de vriezer.

Heb je geen ijsmachine, doe het ijs dan in een diepvriesdoos en doe deze in de vriezer. Laat het 3 uur invriezen, neem het uit de vriezer en roer goed door. Doe het ijs terug in de vriezer en laat weer 3 uur invriezen. Herhaal dit proces 3 tot 4 keer en laat het dan in 2 uur invriezen tot semi-hard.

Serveer met wat je lekker vindt, fruit, chocolade, slagroom, advocaat of smikkel ervan zonder enige toevoeging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.