HomeItaliaans Reuzenravioli met ei-verrassing

Reuzenravioli met ei-verrassing

Posted in : Italiaans, Pasta, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , ,

Deze ravioli zijn heel erg lekker, wel veel werk en ze lukken ook niet altijd. De laatste keer had ik ze te lang van tevoren gemaakt, hierdoor had de pasta meer kooktijd nodig en was het ei niet zacht. Goede leer voor de volgende keer. Werk dus snel, zorg voor een soepel pastadeeg, voeg eventueel wat ei toe, mocht het pastadeeg aan de stevige kant zijn. Tipo 00-meel is slecht verkrijgbaar, ze verkopen het bij de Sligro. Gebruik anders gewone bloem, dit werkt ook prima. Je houdt de helft van het pastadeeg over voor een andere keer, je kan dit goed bewaren in een diepvrieszak in de vriezer. Salieboter is altijd lekker over pasta, dus ook over een supermarktpasta!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 300 gram tipo 00-meel of gewone bloem
  • 7 eieren (kakelvers, liefst biologisch)
  • 1 snufje zout
  • 2 gram bloem (om te bestuiven)
  • 600 gram verse spinazie
  • 15 gram Parmezaanse kaas
  • 300 gram mascarpone of ricotta
  • 1 mespunt versgeraspte nootmuskaat
  • 50 gram boter
  • 12 verse salieblaadjes
Keukenmateriaal
  • keukenmachine
  • pastamachine
  • koksmes
  • snijplank
  • vershoudfolie
  • diepvrieszak
  • uitsteekcirkel Ø 11 centimeter
  • kaasrasp
  • spuitzak
  • kom om eieren te splitsen
Bereidingstijd

60 minuten

Bereiden

Draai in de keukenmachine van het meel, 3 eieren en het zout een homogeen deeg. Haal het deeg door de pastamachine volgens de gebruiksaanwijzing. Stel de pastamachine in op een deegdikte van circa 1 centimeter en haal een deel van het deeg erdoor. Herhaal dat een paar keer met hetzelfde deeg en pas de dikte stapsgewijs aan tot 1-2 millimeter. Je krijgt dan een heel gladde lap deeg van 15-18 centimeter breed.
Snijd de lap deeg in stukken van circa 30 centimeter lang. Bestuif de helft van de deegstukken met bloem en bedek elk stuk met vershoudfolie. Leg deze deegstukken op elkaar, rol op en bewaar maximaal 4 weken in de vriezer. De andere helft gebruik je om de ravioli te maken. Steek 8 cirkels van Ø 11 centimeter uit het deeg (bijvoorbeeld met een kommetje). Laat ze afgedekt met een schone theedoek rusten tot je ze gaat koken.
Kook voor de vulling de spinazie kort in water met zout. Giet af (knijp er zo veel mogelijk water uit), laat afkoelen en hak fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de spinazie in een kom met de mascarpone (of ricotta), 2/3 van de kaas en de nootmuskaat. Schep het in de spuitzak. Spuit een krans spinazievulling op het midden van elke pastacirkel en zorg voor genoeg ruimte in het midden om er een eidooier in te leggen. Spuit nog een krans vulling boven op de eerste en zorg dat er nog steeds ruimte voor de dooier is. De totale hoogte moet 1½ centimeter zijn.
Verwarm de boter en salie in een kleine koekenpan rustig tot de boter schuimt.
Splits 4 eieren. Leg voorzichtig een eidooier in de open ruimte. Bestrijk de pasta rondom de vulling met water. Leg er een tweede pastacirkel op en druk beide lagen rondom de vulling stevig op elkaar. Zorg dat je het midden niet plet; gebruik eventueel een vork. Vul zo ook de overige cirkels zodat je uiteindelijk 4 reuzenravioli hebt. Laat de ravioli in een pan met ruim kokend water met zout glijden (1 of 2 tegelijk) en laat 4 min. koken. De pasta wordt gaar, de dooiers blijven zacht (als het goed is).
Leg op elk bord een raviolo en giet de hete boter erover. Bestrooi met zout, peper en de rest van de Parmezaanse kaas. De verrassing is de ‘explosie’ van de heldergele dooier als je je vork erin steekt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: